Afbeelding
Foto: Foto:

Hugo Wolff: 'Wat hoop was wordt werkelijkheid'

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De 65.000 euro die Hugo Wolff (53) uit Bergen op Zoom nodig heeft voor een stamcelbehandeling in Moskou is volledig via crowdfunding ingezameld. De teller staat inmiddels zelfs op 65.971 euro. Dat is goed nieuws voor Hugo, maar het coronavirus gooit nu roet in het eten. In mei zou Hugo, als het bedrag ingezameld zou zijn, afreizen naar Rusland om met de stamcelbehandeling zijn Multiple Sclerose een halt toe te roepen, maar dat gaat nu niet door.

Hugo Wolff kreeg twintig jaar geleden de diagnose van MS, maar de eerste tien jaar was daar goed mee te leven. "Daarna veranderde dat en heb ik diverse behandelingen ondergaan om de achteruitgang af te remmen", vertelt Hugo. Kort na de geboorte van z'n jongste dochter merkt Hugo dat hij op momenten wel erg vreemd gaat lopen en soms zelfs gaat slepen met zijn rechterbeen. Twee jaar later is hij volledig afhankelijk van zijn rolstoel. De stamceltherapie die ze onder andere in Moskou aanbieden is in feite zijn laatste kans om de ziekte te stoppen, maar die behandeling wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. Er werd geld ingezameld en de afspraak voor mei stond al ingepland, maar toen kwam het coronavirus.

Verstijfd

Lichamelijk gezien gaat het nu goed met Hugo. "Nou ja, goed... Er zijn geen grote veranderingen in de situatie, maar ik merk wel aan mijn lichaam dat het verstijfd", laat hij weten. Dat is onder andere het gevolg van de coronacrisis. Zo kon Hugo een tijdje niet naar de fysiotherapeut, terwijl hij daar veel baat bij heeft en hij kan niet sporten. "Sinds vorige week is er een uitzondering voor mij gemaakt en daar ben ik ontzettend blij mee. Mijn spieren worden weer gerekt en gestrekt door de fysiotherapeut." Daarnaast probeert hij toch zoveel als mogelijk te bewegen.

Vitamine D

Als MS-patiënt behoort Hugo tot de risicodoelgroep als het gaat om het coronavirus. "Ik moet natuurlijk wel op mijn weerstand letten. Als ik nu het coronavirus te pakken krijg, dan is dat wel een probleem." Toch probeert Hugo nuchter te blijven, hij heeft zichzelf dan ook niet opgesloten in zijn eigen huis. "Ik heb ook vitamine D nodig", lacht hij. "En een frisse neus natuurlijk. Daarnaast wil ik ook gewoon met de kinderen naar buiten kunnen en ik doe wel gewoon boodschappen. Al houd ik natuurlijk wel bij alles de maatregelen in de gaten."

Coronavirus

Toch heeft het coronavirus een grote impact op Hugo. "Ik mag ontzettend blij zijn dat we het geld voor mijn behandeling al binnen hadden voordat de coronacrisis uitbrak. Mensen houden nu waarschijnlijk toch sneller de hand op de knip, dus ik ben heel dankbaar dat het bedrag al binnen was. Dat staat nu gewoon veilig op een rekening." Meteen toen duidelijk werd dat de behandeling in mei waarschijnlijk niet door zou gaan, is Hugo in de pen geklommen. "Rusland liet weten dat we af mochten wachten tot 1 april en dat we daarna de behandeling konden verzetten, maar daar wilden we niet op wachten." Daarom besloot Hugo zelf zijn behandeling al vooruit te schuiven. "En daarmee waren we mooi op tijd."

Behandeling verplaatst

De behandeling werd in eerste instantie verplaatst naar 4 september. "Maar mijn dochter is nog jarig op 9 september, dus de nieuwe datum staat nu op 14 september. Ik wil zo spoedig mogelijk geholpen worden. Wachten heeft geen zin", stelt Hugo. Hij ging in overleg met vrienden en keek onder andere naar de ontwikkeling van het coronavirus in China en Italië. "We hebben nu vier maanden de tijd, dat zou genoeg moeten zijn. Andere MS-patiënten die ik spreek hebben pas een plaatsje in december, dus we hebben er slim aan gedaan om snel te handelen."

Afwachten

In de tussentijd is het voor Hugo en zijn gezin afwachten. "De reacties van de mensen waren de afgelopen tijd ongelooflijk. We worden door iedereen aangesproken en iedereen is zo enorm betrokken. Die betrokkenheid doet me enorm veel. Maar ook de bedrijven die geholpen hebben bij acties ben ik enorm dankbaar. De afgelopen tijd werd er dan ook op allerlei manieren geld ingezameld voor Hugo. Er werden tal van acties en evenementen georganiseerd om het benodigde bedrag van 65.000 euro bij elkaar te krijgen. Zo werd er bijvoorbeeld een benefietwedstrijd georganiseerd tussen de basketbalteams WBB Giants en Heroes Den Bosch, er werden emballagebonnen ingezameld bij supermarkten, de opbrengst van de Boerenkoolmaaltijd ging naar het goede doel én er kwamen tal van cheques binnen. Zo overhandigde de Stadsburger een cheque van 1550 euro, Lions Club Roosendaal haalde 2500 euro op én vanuit het Meeussen Fonds kwam zelfs een bijdrage van 4000 euro.

Zure realiteit

Uiteindelijk werd binnen een paar maanden het bedrag van 65.000 euro opgehaald. "Het is nauwelijks te bevatten dat er door zoveel mensen is gedoneerd en georganiseerd. Ik ben dan ook oprecht geraakt door de betrokkenheid en de wil van iedereen om mij en mijn gezin te ondersteunen", liet Hugo weten. "Wat hoop was wordt werkelijkheid, ik kan mijn behandeling tegemoet gaan zien en dat is voor mij het belangrijkste."

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief