Afbeelding

Mantelzorgers zijn miljoenen euro’s waard in Bergen op Zoom: ‘58 tot 96 miljoen euro’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - ?In de gemeente Bergen op Zoom zijn op basis van een schatting van MantelzorgNL per jaar circa 20 duizend mantelzorgers actief.  In totaal besteden zij zo’n 6 miljoen uren per jaar aan mantelzorgtaken en de waarde daarvan wordt geschat op 58 tot 96 miljoen euro per jaar.

MantelzorgNL heeft daarnaast ook berekend wat het kost als mantelzorgers hun werk neerleggen. Het vervangen van de mantelzorgers in de gemeente Bergen op Zoom door publieke en private zorg kost tussen de 131 en 179 miljoen euro per jaar. In maart van dit jaar becijferde Ecorys de maatschappelijke kosten en baten van de totale inzet van alle mantelzorgers in Nederland. In totaal besteden zo’n 5 miljoen mantelzorgers in Nederland ongeveer 1,5 miljard uur aan mantelzorg. Opgeteld met de kosten die mantelzorgers maken, zoals reiskosten, vertegenwoordigt dit een waarde van zo’n 22 miljard euro. Deze landelijke cijfers zijn nu vertaald naar alle afzonderlijke gemeenten.

Met deze cijfers hoopt de belangenvereniging MantelzorgNL dat er meer inzicht komt dat mantelzorgers niet alleen gratis handjes zijn, maar dat je ook in mantelzorgers moet investeren om die onschatbare waarde overeind te houden. “Gemeenten hebben de taak om hun mantelzorgers te waarderen en ondersteunen. Bijvoorbeeld door vervangende zorg te regelen zodat de mantelzorger even vrijaf heeft”, stelt Liesbeth Hoogendijk namens MantelzorgNL. “Gemeenten krijgen daarvoor geld van het rijk, maar door bezuinigingen verschuift geld dat is bedoeld voor bijvoorbeeld het waarderen van mantelzorgers naar andere kostenposten binnen de gemeente. Dat betekent dat gemeenten niet uitgeven wat zij ontvangen voor mantelzorg. Helaas is het exacte bedrag dat wordt uitgegeven niet goed te herleiden, wat sturing en controle extra moeilijk maakt. Vaak wordt mij gevraagd of er vanuit het Rijk budget bij moet voor mantelzorgondersteuning, maar zolang de budgetten die hier wél voor bedoeld zijn, niet worden ingezet, voeren we een onmogelijke discussie.’Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief