Afbeelding

Coöperatieve burgerboerderij Brabantse Wal gaat officieel van start

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De realisatie van de coöperatieve boerderij is weer een stuk dichterbij nu de website www.burgerboerderijbrabantsewal.nl is gelanceerd. De missie van de burgerboerderij Brabantse Wal is om lokaal en op biologische wijze groenten en fruit te telen voor de 200 beoogde leden van de coöperatie. Hiermee wil de non-profit organisatie een bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Daarnaast is het de wens om meer biodiversiteit te creëren en wordt er een gezond bodemleven gestimuleerd op de boerderij. Dit zodat de natuur optimaal ingezet kan worden om de lekkerste groente en fruit te telen voor haar leden zonder dat er een geïndustrialiseerde keten aan te pas komt tussen land en bord.

“We leven in een wereld waar ons eten vanuit de hele wereld wordt verscheept met alle logistieke Co2 uitstoot als gevolg. En onze voorgesneden groentes liggen in plastic verpakkingen in de supermarkt. Daardoor verdwijnt de kennis bij de jongere generatie over waar ons eten vandaan komt, hoe ons voedsel groeit, welke chemicaliën er worden gebruikt om het voedsel te produceren en wat de groentes van het seizoen zijn.

Daarentegen is er niets leuker dan zien waar de courgettes groeien, moestuinieren we er op kleine schaal op los en smaakt alles beter als we zelf de aardbeien hebben geplukt. Het terugbrengen van een relatie met ons voedsel maakt het initiatief van de burgerboerderij, waar de toekomstige leden allemaal een stukje eigenaar van zijn, bijzonder aantrekkelijk” aldus Jolande Vermaas, één van de initiatiefnemers van de burgerboerderij Brabantse Wal.

Concreet wordt de burgerboerderij een stuk grond van een paar hectare waardoor er zo’n 500 gezinsleden met de seizoenen mee kan gaan eten. De ervaring van andere gemeenschapsboerderij initiatieven zoals o.a. de Herenboeren leert ons dat 200 gezinnen het ideale aantal is om de organisatie financieel gezond te laten draaien. De boer in loondienst maakt samen met de leden een teeltplan, koopt het zaaigoed in en gaat op biologische wijze het land bewerken. Zoals de zaadjes ontkiemen op het land, zo groeit ook de community rondom de burgerboerderij. De leden die het leuk vinden om actief te zijn op en rond de boerderij zijn van harte welkom. Maar alleen het ophalen van de oogst is uiteraard ook een optie. Kinderen kunnen met hun eigen ogen zien én proeven waar hun eten vandaan komt. 

Zowel voor gezinnen met jonge kinderen, stellen, gepensioneerden en alleenstaanden is er de mogelijkheid om samen een stukje eigenaar te worden van de burgerboerderij. Via een eenmalige bijdrage koop je een aandeel in de coöperatie en hiermee wordt het startkapitaal opgehaald om de basiskosten voor de boerderij te dekken. Op maandelijkse basis is er een contributie om de lopende bedrijfskosten en het loon van de boer gezamenlijk bijeen te brengen. In ruil daarvoor kunnen de leden in het oogstseizoen wekelijks een oogstpakket met de geproduceerde groenten en fruit ophalen bij de burgerboerderij. Omdat er geen voedsel verkocht wordt maar er alleen geteeld wordt voor de eigen leden kan er op biologische wijze geteeld worden zonder dat er dure keurmerken aangeschaft hoeven te worden. 

Het aantal belangstellenden voor de burgerboerderij groeit gestaag. Bij het bereiken van 100 leden wordt de volgende fase van het initiatief gestart. Stapje voor stapje komt de missie steeds verder tot zijn uiteindelijke doel. Op de nieuwe website www.burgerboerderijbrabantsewal.nl wordt het concept en het plan van aanpak verder toegelicht. Geïnteresseerden Bergenaren kunnen zich via de intentieverklaring inschrijven als beoogd coöperatie lid. Of men kan meer informatie inwinnen door zich te abonneren op de nieuwsbrief. Op donderdag 20 januari wordt er om 20:00 uur een online informatie bijeenkomst georganiseerd over de burgerboerderij. Via het contactformulier op de website kunnen geïnteresseerden zich hiervoor aanmelden.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief