Afbeelding

Werkstraf voor kermisexploitant

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Kermisexploitant Frank Vale moet zestig uur werkstraf verrichten, waarvan de helft voorwaardelijk. Dat was het oordeel van de rechtbank in de zaak die draait om een ongeval met een kermisattractie, waarbij een man zwaar gewond raakte en een been verloor. Kermisbedrijf V.O.F. Vale-Verwijk kreeg een boete opgelegd van 15.000 euro. Ook hiervan is de helft voorwaardelijk.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een geldboete van 25.000 euro waarvan 10.000 euro voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar tegen het kermisbedrijf V.O.F. Vale-Verwijk. Het OM eiste tegen de kermisexploitant uit Bergen op Zoom een werkstraf van 120 uur (60 dagen). Het OM verwijt V.O.F. Vale-Verwijk en de kermisexploitant zwaar lichamelijk letsel door schuld en handelen in strijd met de zogenaamde Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen. 

In september 2019 raakte de Wijchense Marco van As zwaar gewond aan beide benen toen hij uit een kermisattractie viel. De arm van een van de gondels brak af. Van As verloor een been als gevolg van het ongeluk. Ook zijn 8-jarige zoon, met wie hij samen in de gondel zat, raakte gewond en brak een van zijn polsen. 

Uit onderzoek bleek dat de gondelarm van de kermisattractie is afgebroken door metaalmoeheid en door oude scheuren die door slecht uitgevoerde lasreparaties door een niet-gecertificeerde lasser, verder waren gegroeid. De scheuren en de laswerkzaamheden waren niet genoteerd in het logboek. Ook werd geen melding van gemaakt bij de daarvoor aangewezen instantie en de keurmeester. Omdat het gebrek bij de keurmeester niet bekend was, heeft deze de attractie voor het ongeval, in april 2019, goedgekeurd. Het ongeval was volgens het OM te voorkomen geweest als er was gehandeld volgens de voorschriften.

De rechtbank oordeelde dat Vale en zijn bedrijf schuldig zijn aan het ongeluk. Dat de straf relatief mild uitvalt, komt omdat Vale spijt heeft betuigd en in contact is gebleven met het slachtoffer.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief