Afbeelding

Eenvoudige uitleg gebruik 112

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op 15 april openen ervaringsdeskundigen van EdLoket en SDW Roosendaal samen met de Brandweer de 112 module van Steffie in de Risk Factory. Deze nieuwe module geeft eenvoudig uitleg over het alarmnummer en wat je moet doen tijdens noodsituaties voor mensen met een verstandelijke beperking.


In een noodsituatie is het vaak moeilijk om snel en juist te handelen, dit geldt ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen met een beperking betere keuzes maken als zij al eens eerder kennis hebben gemaakt met verschillende noodscenario’s en de bijbehorende reacties. Daarom hebben verschillende veiligheidsregio’s van de Brandweer en ervaringsdeskundigen van EdLoket samen met Steffie de module “112 bellen” ontwikkeld, zodat er goed geoefend kan worden.
Op de website Brandweer.Steffie.nl legt Steffie op een eenvoudige manier in tekst en beeld uit hoe 112 werkt en geeft ze antwoorden op de vragen “Wanneer moet ik 112 bellen?” en “Wat gebeurt er als ik 112 bel?”. Door de extra oefeningen en uitleg van Steffie leert de gebruiker ook wanneer het misschien beter is om een ander telefoonnummer te bellen, zoals die van de politie, brandweer of huisarts. Ervaringsdeskundige Kevin van SDW heeft de website getest en is erg enthousiast over de nieuwe uitleg: “Heel duidelijk, makkelijk, laagdrempelig en met eenvoudige taal. Ik weet nu het verschil tussen 0900 en 112, dat is erg fijn om te weten!”. De website is één van de drie genomineerde projecten voor de European Fire Safety Award.
Brandweer.Steffie.nl is financieel mogelijk gemaakt door de Veiligheidsregio Midden- en West- Brabant. De klankbordgroep bestond uit; De Brandweer (Veiligheidsregio Midden- en West- Brabant), De Politie (Zeeland- Midden- en West-Brabant), meldkamer Rotterdam Rijnmond (Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond) en LMS (Landelijke meldkamer). De ervaringsdeskundigen van het EdLoket van Amerpoort (Amersfoort), Ipse de Bruggen (Zoetermeer) en SDW Zorg (Roosendaal) hebben geholpen aan het toegankelijke ontwerp van tekst en beeld.
De vriendelijke webhulp Steffie van Steffie.nl wordt gemaakt voor en door mensen met een verstandelijke beperking. In Nederland wonen ongeveer 1.3 miljoen mensen met een verstandelijke beperking, maar Steffie helpt inmiddels ook 2 miljoen andere gebruikers, zoals laaggeletterden, anderstaligen, nieuwkomers en andere mensen die een zetje kunnen gebruiken. Zo hoopt Steffie de maatschappij begrijpelijker te maken voor iedereen. Mocht u iemand kennen die de uitleg van Steffie erg handig zou vinden, verwijs hen dan door naar de website brandweer.steffie.nl.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief