Afbeelding
Foto: ministerie van sociale zaken

Stuur wat vaker een berichtje naar ouderen

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De zomervakantie in Noord-Brabant is begonnen. Dit jaar is zo’n tachtig procent van de Nederlanders weer van plan op vakantie te gaan. Ouderen blijven vaker thuis. Ze ontvangen in de zomer minder bezoek en hebben minder sociale contacten. In de zomercampagne Eén tegen eenzaamheid, roept het ministerie van VWS Brabanders op om ook als je op vakantie bent contact te houden met ouderen.

Voor thuisblijvende ouderen zijn de zomermaanden vaak stiller dan normaal. Zij ontvangen minder bezoek én hebben minder sociale contacten. Ook gaan sommige sociale activiteiten niet door vanwege een zomerstop. Ouderen die aangeven zich eenzaam te voelen in de zomer, spreken zo een week niemand. Staatssecretaris Maarten van Ooijen: “Laten we dit jaar als we op vakantie zijn contact houden met onze buren, ouders of kennissen die thuisblijven. Of je nou in binnen- of buitenland bent, lang of kort weggaat, iets vaker een belletje of voice memo naar het thuisfront kan het verschil maken. Voor jou een klein gebaar, voor de ander heel waardevol.” 

Annemieke en haar schoonouders hebben een goede band. In de zomerperiode zoekt ze net wat vaker contact door te bellen of een kaartje te sturen. “Mijn schoonmoeder Nelly heeft met haar eigen naaiatelier altijd wel iets om handen. Maar ik merk wel dat haar sociale contacten met de tijd flink zijn afgenomen. Ook is ze niet heel lang geleden haar moeder verloren. Ze spreekt haar broer normaal gesproken veel, maar hij is nu 6,5 week op vakantie. Ik merk dat ze het daardoor op dit moment lastiger heeft. Daarom zoek ik wat vaker contact. Van de week stuurde ik haar een appje: zullen we gaan ontbijten samen?”  De 67-jarige Nelly is blij met zo’n schoondochter. “Voor hen voelt het normaal om dit soort uitstapjes met me te maken. Maar mij is het veel waard.” 

De zomercampagne is onderdeel van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het actieprogramma heeft als doel eenzaamheid bespreekbaar te maken en eenzaamheid tegen te gaan. Dat doet het actieprogramma onder meer met de campagne ‘Een klein gebaar kan het verschil maken’. Het actieprogramma bestaat sinds 2018 en sindsdien zijn ruim 250 gemeenten en zo’n 170 landelijke organisaties, bedrijven en instellingen aangesloten. Meer weten? Kijk op www.eentegeneenzaamheid.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief