Afbeelding
Foto: gemeente Bergen op Zoom

Nieuwe fietsroute in en rond Bergen op Zoom

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Aardbeien, asperges, honing en andere producten die in de gemeente Bergen op Zoom worden geproduceerd. Overblijfselen van de Zuiderwaterlinie, een heuse stadsboerderij, de Britse en Canadese begraafplaatsen en de Sint Antoniusmolen. Natuurpoort Lievensberg, Col du Kragge en de Bergse Heide. Het zijn allemaal ingrediënten van het fietsrondje Bergen op Zoom, een 35 kilometer lange tocht over het grondgebied van de gemeente.
Vorige week lanceerde Waterpoort, samen met de gemeente Bergen op Zoom, de nieuwste fietsroute die valt onder Beleef Waterpoort op de fiets. Wethouder Dominique Hopmans ontving met veel enthousiasme deze fietsroute. “Alles komt in deze route samen!” Hij vergeleek al het moois dat Bergen op Zoom te bieden heeft met parels die nu door de fietsroute, aaneengeregen zijn tot een waardevol parelsnoer. “Fietsen is hip, gezond en duurzaam. Deze fietstocht is optimaal genieten en zit, ook voor Bergenaren, vol verrassingen.”


Zoveel moois te ontdekken

“West-Brabant is echt uniek. En daar kom je maar op één manier achter; op de fiets,” zegt Thomas Zwiers, voorzitter van Waterpoort. Gemeenten Tholen, Moerdijk, Halderberge en Goerree-Overflakkee hadden al een Waterpoort fietsroute. Bergen op Zoom komt daar nu bij. In samenwerking met IVN Natuureducatie, VVV Brabantse Wal en de lokale ondernemers is door Waterpoort een nieuwe fietsroute voor Bergen op Zoom samengesteld. Wethouder Dominique Hopmans, portefeuillehouder economie en toerisme nam de route in ontvangst. “Alles komt in deze route samen: water, natuur én ons erfgoed waar we zo trots op zijn. Met deze route zetten we Bergen op Zoom als Beleefstad weer extra op de kaart.”
De fietsroute heeft een lengte van 35 kilometer, langs drie gastheren en zeven streekproductenwinkels. De route is te downloaden op www.waterpoortwerkt.nl/fietsroutes en verkrijgbaar bij VVV Brabantse Wal. In totaal zijn er nu zeven fietsroutes in het Waterpoortgebied met een totale lengte van 300 kilometer. “Bergen op Zoom maakt deel uit van het samenwerkingsverband Waterpoort. Met elkaar zien we de kansen en mogelijkheden voor de toeristische en recreatieve sector. Deze fietsroutes zijn daar een mooi resultaat van”, aldus Hopmans.


De gastheren van Waterpoort

Waterpoort, rondom het Volkerak-Zoommeer, ligt op het grondgebied van de gemeenten Bergen op Zoom, Goeree-Overflakkee, Halderberge, Moerdijk, Steenbergen en Tholen. De inwoners en ondernemers van de betrokken gemeenten trekken samen met provincie, waterschap, terreinbeheerders en onderwijs op om dit bijzondere gebied op de kaart te zetten. Door hun inspanningen wordt het gebied nog mooier om in te wonen, te werken en te recreëren. Een aantal ondernemers is opgeleid door IVN Natuureducatie tot gastvrouw of gastheer. Zij weten alles over de ontstaansgeschiedenis, het cultureel erfgoed, de toeristisch-recreatieve mogelijkheden, natuurgebieden en typische flora en fauna van Waterpoort. Je kunt ze herkennen aan de Gastherenvlag bij hun bedrijf. Tijdens de fietsrouteactie kun je bij veel Gastheren gratis producten ophalen of profiteren van een kortingsactie.[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief