Afbeelding
Foto: Sanne Brusselaars

Een crowdfunding voor de Peperbus: ‘Het moet een bijzondere plaats worden’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De torenkamer van de Peperbus in Bergen op Zoom krijgt een renovatie. Wat nu nog een lege ruimte is met een paar stoelen, moet veranderen in een bijzondere plaats voor bezoekers. “Het is een mooie plaats om halverwege de klim naar de top uit te rusten en om bezoekers te ontvangen”, aldus erfgoeddeskundige Tom van Eekelen.

Het moet een bijzondere plaats worden, waarin vier thema’s centraal staan: Vastenavond, de Heiligenbeelden, de architectuur door de familie Keldermans en de meetkundige verrichtingen van de natuurkundige Snellius, die de toren in de vijftiende eeuw gebruikte om de omtrek van de aarde te berekenen.

Er komt onder andere een enorme driehoek in de torenkamer te hangen. Ook zal er een klein podium komen, voor muzikale intieme optredens voor poëzie, muziek en lezingen. “Een multifunctionele ruimte waarin veel te zien en te beleven valt en die multifunctioneel kan worden ingezet.”

Financiering
Voor het realiseren van het project is 70.000 euro nodig, waarvan een groot deel wordt gefinancierd met behulp van subsidies. Toch is er nog zo’n 22.000 euro te weinig voor Peperbus. Daarom is er op donderdag 17 november een crowdfundingsactie van start gegaan. Om 16.00 uur kwam de website waar donaties gedaan kunnen worden online te staan. “Deze crowdfunding is opgezet door Stichting Vastenavond, de Bergse stadsgidsen, de Gertrudis Cultuurstichting en de Lievevrouweparochie”, vertelt bestuurslid monumenten Peter van Tilburg.

Ron van den Berg, directeur van Bruynzeel Keukens, was aanwezig bij de start van de inzamelingsactie. “Ik vind het belangrijk dat de monumenten van Bergen op Zoom de aandacht krijgt die het verdient. Daarom doneren wij graag als bedrijf zijnde de eerste donatie van 500 euro.” Ton van Eekelen en Peter van Tilburg zijn hier blij mee. “De eerste is binnen! We hopen dat de rest hierdoor volgt”, aldus Ton. 

Crowdfunding
De crowdfundingactie duurt zes weken. “Zodra die is afgelopen, weten we hoeveel geld er is opgehaald. We hopen daarna in januari 2023 te kunnen starten met het project.” De organisatie hoopt dat iedere Bergenaar een steentje wil en kan bijdragen aan de renovatie van de Torenkamer. Maar om het extra te stimuleren staan er unieke tegenprestaties tegenover de donaties. “We willen dat er iets tegenover de donatie staat. We waarderen de steun enorm en dat willen we laten blijken door de tegenprestaties die we eraan hebben verbonden”, vertelt Peter.

Tegenprestaties
Bij een donatie van 50 euro of meer wordt je uitgenodigd voor een bezoek in de toren van de Peperbus waar de kiel en armen van de Peperbus worden bewaard. “Een echte high five aan de Peperbus geven, dat kunnen niet veel mensen zeggen.” Je kan hierbij met maximaal drie personen de Peperbus een high five geven waarna je een certificaat ontvangt van deelname aan de campagne. Fons Gieles, als kunstenaar voor velen een begrip, heeft in zijn leven een aantal bijzondere werken gemaakt van Bergse pareltjes. Zijn familie stelt deze nu beschikbaar. Bij een donatie van 100 euro of meer mag je tijdens een presentatie van zijn werk in de Gertrudiskerk een keuze maken tussen deze kunstwerken. Daarnaast is het bij een donatie van 100 euro of meer ook mogelijk om een bezoek te brengen aan de peperbus en een kijkje te nemen achter de gesloten deurtjes van de Gertrudiskerk. “Je komt op de meest bijzondere plaatsen die normaal niet te bezoeken zijn.”Voor de Vastenavond liefhebbers kan je komende Vastenavond een unieke beleving mee maken. Bij een donatie van 200 euro of meer mag je met maximaal 20 personen het vallen van de kraai vanaf de toren van de Peperbus beleven. “Een eenmalige belevenis!” Tot slot kan er bij een donatie van 250 euro of meer een bijzondere jaarwisseling op de planning komen te staan. Voor deze donatie kan je het nieuwe jaar bovenop de Peperbus meemaken. Een uniek en bijzonder begin van het jaar.

In de zomer van 2023 hoopt Van Eekelen het project af te kunnen ronden, zodat de eerste bezoekers tijdens het nieuwe seizoen ontvangen kunnen worden.”Met dit project hopen we mensen bij elkaar te kunnen brengen. We laten ze genieten van wat onze kerk en de Peperbus te bieden heeft.” 

Doneren
Doneren kan via de website www.torenkamer-gradatus.nl.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief