Afbeelding
Foto: Bergen op Zoomse Bode

Lange rijen, enthousiaste kinderen en dansende pieten: Vandaag waren de Sint voorstellingen

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Vandaag was het weer zo ver: de Sinterklaasvoorstellingen in De Maagd. Maar liefst vijf keer was het theater woensdag tot de nok toe gevuld met enthousiaste kinderen én hun ouders. Want het feest is voor ‘Groot en Klein’. 

De kindervoorstelling van Stichting Sint Nicolaas is al jaren razend populair en niet voor niets. Kosten noch moeite worden gespaard om een show van niveau neer te zetten. Vijf voorstellingen op één dag voor ruim drieduizend ouders en kinderen. Dat vergt wat organisatievermogen, maar zoals gebruikelijk liep het op rolletjes. 

Pietenband
Ruim voor aanvang van iedere voorstelling stonden de kinderen en hun ouders, zoals ieder jaar, al rijen dik opgesteld om een goed plek te kunnen bemachtigen. Hoewel het na de eerste voorstelling begon te regenen, mocht het de pret niet drukken. De enthousiaste Pietenband speelden traditiegetrouw het ene na het andere Sinterklaas nummer waardoor het wachten niet meer zo vervelend was. Ook de pieten zorgden voor genoeg afleiding, zodat jong en oud met een goede sinterklaasstemming de zaal binnenkwam.

De tekst gaat onder de foto verder.


De rij voor de eerste voorstelling om 13.30 uur. - Foto: Bergen op Zoomse Bode

Verhaal
 De voorstelling werd geopend door de zang- en danspieten. De kinderen zongen luidkeels mee met de bekende Bergse liedjes zoals de Pieten Samba en TingTingelinge. De hele zaal feestte mee, totdat Sinterklaas het podium op kwam. De kinderen luisterden aandachtig naar wat hij te zeggen had. Dit jaar hadden de pieten namelijk het thema ‘voor groot en klein’ wel heel letterlijk genomen, vertelde hij. Vervolgens werd de zaal meegenomen in het verhaal dat eerder was gebeurd, namelijk in de woonkamer van Floortje de Groot.

Floortje zette haar schoen samen met haar ouders en stopte daar een verlanglijstje in. Ze vroeg niet alleen iets voor zichzelf, maar ook voor haar moeder omdat zij nooit haar schoen zet. De volgende scene vindt plaats op het dak van Floortje waar alle bekende Bergse pieten op het dak staan, klaar om de schoenen te vullen. De pieten vragen zich af hoe het eigenlijk kan dat alle cadeautjes door de schoorstenen passen. “Als het cadeautje heel groot is, en de schoorsteen heel klein. Hoe kan dat dan eigenlijk?” vroeg proefpiet zich af. De kinderen waren daar ook wel benieuwd naar, dus hoofdpiet legde uit dat dit het grote geheim van Sinterklaas is. Maar tijdens zijn uitleg verklapte hij per ongeluk wat dat grote geheim is. “Sinterklaas heeft speciale toverpoeder die over de cadeautjes gestrooid worden als ze niet passen. Dan veranderen de grote cadeautjes naar een kleinere cadeautjes, zodat het alsnog past”, vertelt hoofdpiet. 

Als hoofdpiet weg is, gaan de pieten door met het vullen van de schoenen. Bakpiet gaat de schoorsteen in maar komt vast te zitten. Gelukkig weet pakjespiet daar wel een oplossing voor: “We gebruiken Sinterklaas zijn toverpoeder! Dan zit je niet meer vast”, roept hij enthousiast. Dat lijkt ook knutselpiet wel een goed idee, dus ze gebruiken alle drie de toverpoeder en komen in de woonkamer van Floortje terecht. Eenmaal in de woonkamer hebben ze door dat ze nu zo klein zijn, dat ze nooit meer terug naar boven kunnen. Maar zoals een echte kindervoorstelling gold het eind goed, al goed. Met behulp van Sinterklaas en zijn magische staf werden de pieten weer groot en konden ze weer de daken op. En omdat de schoen van Floortje nog steeds leeg was, besloten ze met zijn alle op bezoek te gaan. Sinterklaas vertelt aan Floortje dat hij had gezien dat ze ook iets voor haar moeder had gevraagd en stelt haar gerust dat ook haar moeder een schoen mag zetten. “Want het Sinterklaasfeest is voor klein en groot!”

Verassing
Na een vrolijk Dag Sinterklaasje en de belofte van de Sint dat ieder kind bij het naar buiten gaan een iets lekkers en een kleurplaat kreeg, stroomde de theaterzaal weer leeg om plaats te maken voor de volgende 650 Sinterklaasfans die wilden genieten van de voorstelling.  

De rij voor de eerste voorstelling om 13.30 uur.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief