Anneke van Broekhoven wil graag in een tiny house in de gemeente Reimerswaal wonen.
Anneke van Broekhoven wil graag in een tiny house in de gemeente Reimerswaal wonen. Foto: Privébezit

Bergse Anneke droomt van tiny house: ‘Ik hou van out of the box denken’

Door: Britta Janssen Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Anneke van Broekhoven (22) uit Bergen op Zoom zoekt een agrariër, of andere eigenaar van een mooi stukje land, in de gemeente Reimerswaal waar zij in een tiny house mag komen wonen.

Anneke woont nu nog bij haar ouders in Bergen op Zoom, maar wil graag het huis uit. “Ik werk in Bergen op Zoom, vier dagen per week als onderwijsassistente op een basisschool, en studeer parttime aan de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen. Ik ben derdejaarsstudente pedagogiek. Daarom zou Reimerswaal een geschikte woonlocatie zijn.”

Veranda
Anneke zou graag klein wonen, in een tiny house. Ook, omdat jonge mensen moeilijk aan reguliere woonruimte komen. “Ik onderzoek al langer of het mogelijk is om mijn eigen tiny house ergens neer te zetten. Een leverancier heb ik al gevonden, maar de plek blijft een zoektocht. Een tiny house is een alternatieve woonvorm en veel gemeenten hebben er nog geen duidelijke regels voor. Plannen die er zijn voor tiny houses zijn vaak nog in de beginfase. Ik heb het bij de gemeente Bergen op Zoom nagevraagd, maar daar kan het nog niet. Daarna heb ik een paar maanden geleden meerdere gemeenten aangeschreven. Alleen van Reimerswaal kreeg ik een positieve reactie. Daar zijn ze heel behulpzaam. Ze hebben aangegeven dat ze open staan voor alternatief wonen en dat ik contact met ze moet opnemen wanneer ik een geschikte locatie heb gevonden. Dus nu is mijn volgende stap om geïnteresseerden, zoals boeren met grond, te vinden, maar ook andere mensen die graag in een tiny house willen wonen. Zo kunnen we misschien een netwerk opbouwen voor wonen in een tiny house. Het zou geweldig zijn als we op deze manier op een geschikte locatie uitkomen.”


Met haar ouders en broers woont Anneke nu in hartje Bergen op Zoom. In haar eentje op een lapje grond wonen, zal een groot contrast zijn met haar huidige leefsituatie. “Verandering kan ook goed zijn. Ik hou van out of the box denken en doen. Hokjes geven me structuur, maar er is daarbuiten nog zoveel meer mogelijk. Tijdens het onderzoeken ben ik fan geworden van tiny houses. De simpelheid, less is more, dat spreekt me aan. Het voelt knus. Ik ben een verzamelaar, maar denk daar nu bewuster over na. In mijn tiny house wil ik alleen spullen zetten, die ik echt nodig heb. Ik merk dat ik rustig word van ontspullen.”


Anneke houdt van gezelligheid en mensen om haar heen, spreekt graag af met vrienden, maar kan ook goed alleen zijn. “Overdag ben ik druk met werken, studie en hobby’s en dan lijkt het me heerlijk om me ‘s avonds terug te trekken op de bank met een boekje.” Als proef vierde Anneke in mei met haar moeder vier dagen vakantie in een tiny house bij Nistelrode. “Ik voelde me meteen thuis en mijn moeder zag me er ook echt in wonen. Het is fijn dat mijn familie en vrienden me supporten. Zeeland is mooi en rustig en het lijkt me heerlijk om op mijn veranda van de natuur en stilte te genieten. Nu zit ik thuis nooit buiten. Het lijkt me zo gaaf om wakker te worden en de lucht te zien in plaats van straatlantaarns.”

Meer informatie
Grondeigenaars en andere potentiële tiny house-bewoners die in contact willen komen met Anneke kunnen mailen naar b.janssen@uitgeverijdebode.nlBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief