Afbeelding
Foto: Artotheek

Geen boek, maar een origineel kunstwerk lenen: Artotheek bestaat 35 jaar

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Een kunstwerk aan je muur, zonder er de hoofdprijs voor hoeven te betalen. Bij de kunstuitleen van West-Brabant is dit al 35 jaar een begrip en zorgen ze er al jaren voor dat kunst voor iedereen toegankelijk is. “In veel steden is de kunstuitleen verdwenen, maar wij gaan door. We willen voor iedere doelgroep kunst aanbieden.”

Paul van Ginneken zet zich al jaren in voor zijn Artotheek in Bergen op Zoom. “In december 1987 is de kunstuitleen officieel opgericht. Het is ooit een initiatief geweest van een afdeling van de Rotary, de juniorkamer. Die hebben destijds het initiatief genomen om tot een West-Brabantse kunstuitleen te komen. Oorspronkelijk heten we Artotheek 18. Die 18 slaat op de 18 woonkernen die in West-Brabant zijn. Nu is daar inmiddels een grote gemeentelijke herindeling geweest, dus is die niet meer van toepassing”, vertelt Paul. “De Artotheek is een variant op de bibliotheek. Je leent bij ons geen boeken, maar kunst.”

Paul is trots dat de artotheek na al die jaren nog steeds bestaat. “In de jaren 80 werd de kunstuitleen landelijk aangemoedigd. Kunst moest toegankelijker worden voor het brede publiek, zonder dat je gelijk naar een galerie moest om daar een werk te kopen.” Dit was een grote stap omdat er bij de meesten vooral reproducties in huis hingen. “De gemeente heeft de kunstuitleen ook gestimuleerd. Wat toen ontzettend fijn was want daardoor hebben we een hele goede basis kunnen opbouwen. Inmiddels krijgen we al 20 jaar geen subsidies meer, maar weten we toch de broek op te houden!”

Duurzaam
In de tijd van nu zijn we veel bezig met bewustwording en duurzaamheid. We ruilen sinterklaascadeaus om geen nieuwe cadeautjes te hoeven kopen, we verduurzamen ons huis en proberen minder gebruik te maken van plastic. De kunstuitleen sluit hier volledig op aan. “We hebben de term duurzaam eigenlijk nooit eerder gebruikt, maar dat zijn we natuurlijk wel”, vertelt Paul. Leden van de kunstuitleen zijn zich daar al bewust van, maar het speelt nog niet genoeg in West-Brabant volgens Rina Goris, de rechterhand van Paul. “Als je kijkt naar een stad als Amsterdam, daar is het lenen van producten veel meer in trek. Je leent een jurk voor een avond, en je leent een kunstwerk voor boven je eettafel. De jongere doelgroep kijkt op een andere manier naar producten in de tijd van nu. Het hoeft niet meer perse een eigendom te zijn, zolang je er maar van kan genieten. We hopen dat de Bergse jongeren hierin meegaan, want het is ook financieel een stuk betaalbaarder.” Een abonnement bij de kunstuitleen begint vanaf 6 euro per maand. Ieder kunstwerk heeft een gekleurde sticker waardoor je gemakkelijk kunt zien voor welke prijs deze te huren is.

Wisselen
Het voordeel aan een vrijblijvend kunstwerk is dat je deze kunt wisselen wanneer je deze beu bent. “Het is heel wisselend hoe vaak de kunstwerken worden gewisseld. Soms komt er een gezin waarbij iedereen om de beurt een werk mag uitkiezen, en die komen om de zoveel maanden terug. Maar er worden ook mensen verliefd op het kunstwerk, dus die blijft dan soms jaren hangen.”

Jubileumviering
De kunstuitleen is iedere zaterdag geopend, en iedereen is altijd welkom om vrijblijvend te komen kijken. Op 3 december van 14.00 tot 17.00 uur staat de kunstuitleen in teken van het 35-jarige jubileum. Iedereen is uitgenodigd om onder het genot van een hapje en een drankje stil te staan bij dit bijzondere feit.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief