Afbeelding
Foto: Sanne Brusselaars

De politiemeldkamer zoekt nieuwe centralisten: ‘Ook zonder ervaring kan je solliciteren’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

Op de politiemeldkamer in Bergen op Zoom werkt er een team van 70 centralisten. Maar dat aantal moet dringend omhoog. Daarom komen er binnenkort twintig vacatures vrij. “Twintig toekomstige politiecentralisten krijgen de mogelijkheid om onze opleiding van ongeveer een jaar te volgen. En daarna hier aan de slag te gaan.”

Werken in de meldkamer is niet voor iedereen weggelegd, vertelt Operationeel Expert Larissa. Wat maakt een goede centralist? “Levenservaring, mensenkennis en stressbestendigheid zijn handige skills. En natuurlijk kunnen multitasken.” Brian vult aan: “Mensen die ons bellen zitten altijd hoog in de adrenaline. Je moet ze ook rustig kunnen houden en kunnen inschatten hoe je empathisch reageert op mensen in nood.” Volgens Larissa is het grootste gedeelte daarvan te aan te leren, maar moet je het ook al een beetje in je hebben.

Wie geïnteresseerd is in werken bij de meldkamer, kan ook zonder ervaring solliciteren. “Je hoeft geen ervaring als politieagent te hebben”, legt Larissa uit. De opleiding gaat stapsgewijs en duurt ongeveer een jaar. “Het is voornamelijk praktijk, waarin je onder begeleiding aan de slag gaat in de meldkamer.” Maar er is ook een theoretisch gedeelte op de politieacademie in Rotterdam. “Na ongeveer een jaar kunnen de twintig nieuwe medewerkers vervolgens zelfstandig aan de slag. Maar als er wat extra tijd nodig is, dan nemen we die tijd.” Eind februari komen de vacatures op de website van de politie. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief