Afbeelding
Foto: Gea Vriens

Drukbezochte unieke naamdagviering van het Schuttersgilde Sint Sebastiaan

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op zondag 22 januari was het ouderwets druk in de Sint Gertrudis bij de Naamdagviering van het Bergse Schuttersgilde Sint Sebastiaan Bergen op Zoom en Borgvliet.

De voorzitter van de Kring van Schuttersgilden Baronie Markiezaat en de secretaris van de NBFS (NoordBrabantse Federatie Schuttersgilden) waren er, samen met vele Gildenbroeders van bevriende Gilden in hun kleurrijke historische kleding, om de installaties tot volwaardig Gildebroeder van de Kringsecretaris Peter van Hoof en die van Cindy van Weele, die onze standaardrijdster zal worden, tot volwaardig Gildezuster bij te wonen. En Riham van der Elst, Laurens van der Ster en Sadeesha Visch kregen voor het altaar de oorkonde die hen officieel tot jeugdlid maakte. 

Extra glans aan deze gedenkwaardige dag werd gegeven door onze Hoofdman, Michel Romijn, die de unieke foto-expositie “Trots op onze gilden” in de kerk, officieel opende. Een expositie die, naar ik hoorde, in de loop van de dag al heel veel bezoekers trok. 

Na afloop van de dienst met stemmingsvolle bijdragen van de Harmonie Concordia en Hortus Musicus Religiosus, werd voor de Gildekapel door vaandrig Stan Franken traditioneel de eed van trouw deze keer alleen aan het kerkelijk gezag hernieuwd. Door de afwezigheid van vertegenwoordiging van het wereldlijk gezag was die hernieuwing deze keer niet mogelijk. Vendelier en Schutterskoning Arnold Buuron bracht daarna een indrukwekkende vendelgroet aan alle aanwezigen. De ochtend werd afgesloten bij de Bourgondiër, en ook dat is een eeuwenoude traditie: eerst naar de kerk en dan rechtstreeks naar het café.

Kijk voor meer informatie over het Gilde vooral ook eens op www.stsebastiaanboz.nl  en www.facebook.com/stsebastiaanbozBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief