Afbeelding
Foto: Steekdracht Tholen

Stichting Steekdracht Tholen presenteert kledingdracht aan Bergen op Zoom

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Onder invloed van verschillende oorzaken werd in de 2de helft 1800 tot en met 1960, de Thoolse streekdracht voor vrouwen en mannen meer ingetogen en verdween de kleurrijke dracht van voor 1850. Stichting Steekdracht Tholen lichtte middels een presentatie aan de Bergse Actieve Senioren (BAS) toe hoe authentiek kledingstukken zijn. De meeste kostuums zijn nagemaakt van modellen uit fotoboeken of het museum de Meestoof in Sint-Annaland.

De bijeenkomst werd geopend door oud-dorpsomroeper Gatze de Moed. Hij sprak de BAS toe: “Boeren, burgers en buitenlui. De Stichting Streekdracht Tholen is voor het eerst voor een presentatie  de brug over. Naar Brabant het land waar Zeeland Brabant kust, zoals oud burgemeester van Bergen op Zoom  en thans Commissaris van de Koning in Zeeland, de heer Han Polman, deze historische woorden sprak tijdens een ondertekening van een convenant. Geef nu het woord aan Adrie Moerland die presenteert de Thoolse Streekdracht. Zegt het voort, zegt het voort.”

Er werden verschillende drachten met de bijbehorende sieraden gepresenteerd. De Ochtenddracht, Middagdracht, Zondagse Burgerdracht
Zondagse Boerendracht, Rouwdracht, Mannen dracht van voor 1850, Mannendracht vanaf 1850 en het ondergoed.

Aan de kleding en in het bijzonder de Sluiermuts herkende men de Thoolse Dracht, alsmede aan de sieraden. Ieder eiland in Zeeland verschilde van dracht en sieraden.

Informatie
Meer informatie over de kledingdracht is te vinden via de website www.stichtingstreekdrachttholen.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief