Afbeelding
Foto: Jan Duine

Vastenavendtasjes voor het goede doel: ‘Bergenaren hebben driedubbel plezier’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De Vastenavend: Een feest waar niet alleen Bergenaren, maar ook kinderen uit Gambia blij van kunnen worden. An en Jan Duine zetten zich al 11 jaar in voor het goede doel. Dat doen ze door zelfgemaakte Vastenavendtasjes te verkopen door heel Bergen op Zoom. “In Gambia heeft de jeugd veel leut, maar de jeugd met een beperking heeft veel hulp nodig”

Het maken van de Vastenavendtasjes is 11 jaar geleden begonnen. “An maakte altijd al veel spulletjes om te verkopen op de markt. Omdat Vastenavend zo’n groot onderdeel is van Bergen op Zoom zijn we 13 jaar geleden gaan kijken hoe we daarop konden inhaken voor het goede doel”, vertelt Jan Duine. “We zijn eerst naar Gambia afgereisd. We wilden ons inzetten voor Stichting Talokoto Nederland maar wilden ook zien waar het dan terecht komt. Daarna is An aan de slag gegaan met haar ideeën voor de tasjes.”

Het verband tussen Gambia en Vastenavendtasjes is misschien niet vanzelfsprekend, denkt Jan. “De link tussen onze tasjes loopt via Stichting Talokoto Nederland. Zij steunen al jaren kinderen met een handicap in Gambia; één van de armste landen van Afrika. Gehandicapte kinderen hebben in dit land zonder de nodige steun geen toekomst. Door onze hulp worden de omstandigheden voor deze kinderen beter. Ze krijgen voedsel, goed onderdak, kleding, medicijnen en als ze het kunnen, gaan ze ook naar school. En worden daardoor meer zelfredzaam.” 

“Er is in Nederland vaak weinig idee hoe arm mensen in Afrika kunnen zijn. Voor ons zijn veel zaken gewoon, maar in het binnenland van Gambia is geen schoon drinkwater, geen elektriciteit of gas. Nauwelijks kans op school en vaak te weinig eten. Geneeskundige verzorging is minimaal beschikbaar en vaak hebben mensen geen werk en inkomen. Wat de mensen wel hebben, is leut. Ze houden van dansen, zingen en muziek, daarin lijken ze wel op de Bergse Krabben.”

Vastenavendtasjes
De tasjes zijn gemaakt van rode zakdoeken met een stukje vitrage, een button of een dweiltje. De tassen zijn voorzien van een schouderband zodat er makkelijk mee gedweild kan worden. Het tasje heeft een ritssluiting, is helemaal gevoerd en heeft aan de binnenzijde een speciaal vakje voor de Leut Neut bonnen.

“Wanneer Bergenaren zo’n leutig tasje kopen, dan hebben ze driedubbel plezier. Je hebt er gemak van, je komt er goed mee voor den dag en je helpt kinderen in Gambia het leven een beetje aangenamer te maken.” 

De tasjes zijn te zien en te koop in Bergen op Zoom bij Hippe Zaken, Dietvorst Feestartikelen, Primera Zonneplein en Primera Halsteren. “Deze winkels steunen daarmee het goede doel en brengen de leut in de stad. Zij doen dit belangeloos, dat waarderen wij enorm.” De opbrengst van de Vastenavendtasjes gaat volledig naar het goede doel. “100% van de opbrengst gaat naar de kinderen in Gambia. Wie de leut et, et een toekomst voor deze kinderen.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief