Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Personeel Bravis komt massaal in actie: 11 afdelingen draaien vandaag zondagsdienst

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Vandaag is het zo ver: de actiedag van het ziekenhuispersoneel in Bravis. Op de locatie Bergen op Zoom en Roosendaal voeren er in totaal 11 afdelingen actie.

11 afdelingen van Bravis doen vandaag mee met de actiedag waarbij er zondagsdiensten worden gedraaid. Hier zijn grotere en kleinere afdelingen bij. In Bergen op Zoom gaan de oncologie spoed en de kinderoperaties door maar veel geplande operaties zijn afgebeld. De OK in Roosendaal is vandaag gesloten omdat de verkoeverafdeling en de centrale sterilisatie meedoen met de zondagsdiensten. Verder draait de revalidatie wel door op beide locaties. De afdelingen die een zondagsdienst draaien zijn Medisch beeldvorming beide locaties (röntgen enz.), intensive care, afdGF8,poliapotheken beide locaties, PAAZ afdeling, endoscopie beide locaties, en nucleaire geneeskunde. 

CAO
De stakende ziekenhuismedewerkers voelen zich in de steek gelaten door de werkgeverskoepel, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 10% voor één jaar met een bodem. Ook willen de bonden dat werknemers die met het openbaar vervoer reizen de volledige reiskosten vergoed krijgen en dat de kilometervergoeding omhoog gaat. De onregelmatigheidstoeslag moet betaald worden over het volledige uurloon, waarbij geen onderscheid gemaakt wordt tussen salarisgroepen. Er moeten goede afspraken worden gemaakt over de vergoeding van de bereikbaarheidsdiensten. Deze moeten in tijd en geld fors worden verhoogd.

Ook willen de vakbonden dat de wensen van de werknemer leidend zijn voor de vaststelling van het basisrooster en dat de werknemer hierin een eerste keuze heeft. Joost Veldt, bestuurder CNV Zorg & Welzijn: “We willen de uittocht van personeel uit de sector tegengaan. Eén van de belangrijkste manieren om dat tegen te gaan is te zorgen dat mensen zeggenschap krijgen over hun werktijden en roosters. Zodat ze naast hun werk voldoende rust krijgen.”

In totaal doen 64 locaties van de verschillende ziekenhuizen in Nederland mee met de landelijke staking.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief