Afbeelding
Foto: Sanne Brusselaars

Personeel Bravis voert actie voor betere cao: ‘Zet Bravis personeel op nummer 1’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het ziekenhuispersoneel van Bravis heeft vandaag een grote zitactie gehouden in de centrale hal van het ziekenhuis. De zitactie was één van de acties waarmee vandaag aandacht wordt gevraagd voor hun roep voor een beter cao. Vandaag draait ziekenhuispersoneel in heel Nederland zondagsdiensten omdat de cao-onderhandelingen zijn stukgelopen.

Het was vanmiddag een indrukwekkend moment: De zitactie van het personeel van Bravis. Op de locaties van Bergen op Zoom en Roosendaal werd van 11.45 uur tot 13.00 uur geprotesteerd tegen de huidige cao. Marco Dons, cao onderhandelaar bij CNV zorg en welzijn, gaf een motiverende toespraak tijdens de actie. “Ik ben onder de indruk van wat er hier én in Roosendaal gebeurt. Een actie als deze is hard nodig, want we zijn klaar met onderhandelen.” Hij ligt toe dat er op dit moment een eindbod op tafel ligt met daarbij een stijging van 13 procent in de cao voor het personeel, maar deze stijging is verspreid over twee jaar tijd. “Dat betekent een stijging van maar 6,5 procent per jaar. Terwijl iedereen zijn vaste lasten en boodschappen wel veel duurder worden. Dat kan zo niet langer”, zegt hij. “De werkdruk is te hoog en het eindbod moet van tafel. Zolang dat niet gebeurt blijven er acties volgen als deze. Zet het Bravis personeel op nummer 1!”, sluit hij af waarna de actievoerders een luid applaus geven. 

Het personeel zong aansluitend op de toespraak gezamenlijk een lied op de melodie van 15 miljoen mensen. In een zelfgeschreven versie was het refrein: “Al die Braviscanen, op dat hele kleine stukje aarde, die werken hier dag en nacht, die zijn van heel veel waarden. Al die Braviscanen, die samen hier de sfeer bepalen, die zorgen voor de kwaliteit, die moet je meer betalen” 

Aantrekkelijker beroep
Een betere cao is niet alleen gunstiger voor de huidige medewerkers, ook nieuw potentieel personeel heeft hiermee van doen. “Het beroep moet aantrekkelijker worden. Het is niet meer zo dat het perse je roeping moet zijn om in de zorg te komen werken”, vertelt Lydia, lid van het actiecomité en verpleegkundige op afdeling Traumatologie. “Het is eigenlijk te gek voor woorden dat we zo’n dag als vandaag moeten organiseren. Het doet ook écht pijn dat we dit moeten doen. Maar we kunnen niet anders. Onze werkdruk is zo hoog en dat wordt vaak opgelost door ZZP’ers of gedetacheerden in te zetten, terwijl je voor dat bedrag waarschijnlijk twee goede salarissen kan betalen. We willen dat onze collega’s hier blijven werken en dat voor een eerlijk salaris doen. Op die manier behoudt je het ervaren personeel, trek je nieuw personeel aan en biedt je ook nog eens de tijd en ruimte voor goede leermomenten voor nieuw personeel.”

Bonus is niet genoeg
Na de corona-periode kreeg het ziekenhuis personeel een hard applaus vanuit Nederland. Daarnaast hebben ze ook een bonus ontvangen vanwege de zware periode, dat is fijn maar niet alles volgens Lydia. “Die bonus was natuurlijk fijn, maar als ik namens mij en mijn naaste collega’s mag spreken hebben we liever twee collega’s erbij dan een bonus. Natuurlijk is het fijn dat we erkenning kregen voor de zware periode, en we hebben in de corona tijd ook echt een tandje bij moeten zetten. Maar dat neemt niet weg dat we altijd heel hard moeten werken in dit beroep en dat we die erkenning altijd terug zouden willen zien. Ik ben blij dat we ons vandaag kunnen laten horen, en ik hoop dat we een verschil kunnen maken.”

Meer actie-dagen
Terwijl veel ziekenhuizen in Nederland vandaag deelnamen aan acties, is het waarschijnlijk pas het begin. Mede-voorzitter van het actiecomité van Bravis, Joey Adriaansen, vertelt dat het waarschijnlijk vaker georganiseerd zal moeten worden. “We hopen natuurlijk zo min mogelijk actie te hoeven voeren, maar van de vakbonden hebben we al te horen gekregen dat één actiedag niet genoeg gaat zijn. We maken vandaag een start, maar hier is het laatste woord nog niet over gezegd dus we zijn ook nog niet klaar.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief