Wethouder Verroen met een deel van de vrijwilligers.
Wethouder Verroen met een deel van de vrijwilligers. Foto: H.P. Verroen

Bergenaren steken handen uit de mouwen tijdens Nationale Opschoondag in de Zoom

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Eekhoorns, bosuilen, sperwers, spechten en wandelende krabben, allemaal bewoners en gebruikers van een uniek stukje natuur aan de rand van de binnenstad. 

Ook dit jaar nam een groot aantal bewoners van de Noordzijde Zoom, de Zuidzijde Zoom en de Halsterseweg de knijpers en afvalzakken ter hand om tijdens de nationale Opschoondag deze bijzondere biotoop weer blinkend schoon te maken. De bermen, de taluds en het water van de Zoom zelf werden door meer dan 35 vrijwilligers minutieus ontdaan van zwerfafval en dumpafval. Ook verkeersborden die door baldadigheid in de Zoom terecht zijn gekomen werden verwijderd.

Steun
In alle vroegte, tijdens het traditionele koffiemoment bij Karina en Eric van den Elshout, die ook dit jaar voor de organisatie tekenden, waren ook wethouder Hans Peter Verroen en adviseur beheer en onderhoud Maarten Versluis van de gemeente Bergen op Zoom aanwezig.  De wethouder sprak zijn waardering en steun uit voor dit initiatief wat inmiddels voor de twaalfde keer wordt georganiseerd. Verbaasd was hij ook over de vele vrijwilligers, jong en oud, die met behulp van materiaal dat door de gemeente was geregeld en een heerlijk voorjaarszonnetje voortvarend aan de slag gingen.

Huiswerk
Voordat de wethouder verder ging naar de vele andere Opschoon activiteiten in de stad werd hij hartelijk bedankt voor deze welkome ondersteuning. Ook kreeg hij nog wat ‘huiswerk’ mee in de vorm van een verzoek van de bewoners langs de Zoom om de samenwerking en communicatie tussen gemeente en waterschap te verbeteren. Dit zal het beheer en behoud van deze prachtige plek versterken en daarmee recht doen aan de bijzondere planten en dieren die hier naast en samen met de stadsbewoners leven.

Koeken
In de loop van de ochtend groeide de stapel met goed gevulde afvalzakken gestaag. De inzet en het enthousiasme bleef onverminderd bij de vrijwilligers, aangemoedigd door de waardering en bedankjes uitgesproken door de vele voorbijgangers. Een verrassende actie werd verzorgd door een bekende Bergse bakker die spontaan een doos vol heerlijke koeken cadeau gaf. Tegen het middaguur kwamen de laatste vrijwilligers letterlijk uit de Zoom omhoog. De ene triomfantelijk met nog een verdwaald verkeersbord en de andere met een natte broek en sokken, maar die waren van hem zelf…

Schone Zoom
Nadat de afvalwagen van Saver met alle vuilniszakken was vertrokken keerde de rust weer terug in een keurig opgeschoonde Zoom. Alle vrijwilligers en bewoners hopen dat dit heel lang zo mag blijven en dat er elk komend jaar steeds minder inzet nodig zal zijn om dit resultaat te bereiken. En daar zijn de eekhoorns, bosuilen, sperwers, spechten en wandelende krabben het vast en zeker mee eens!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief