Afbeelding
Foto: Basisschool Kiemkade

Basisschool Oost gaat verder onder de nieuwe naam ‘Kiemkade’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - School Oost in de wijk Warande-Oost in Bergen op Zoom heeft haar naam veranderd naar Kindcentrum Kiemkade ter ere van het zestigjarig jubileum. Het moment wordt gebruikt om terug te kijken op wat er bereikt is in de afgelopen decennia, maar ook om de focus te richten op de toekomst en de kernwaarden van de school te verduidelijken. 

De nieuwe naam, Kiemkade, vertegenwoordigt groen en duurzaam onderwijs waar kinderen kunnen groeien. Naast de naamswijziging ondergaat de school nog meer veranderingen. De ambitie van Kiemkade is om een plek te zijn waar kinderen kunnen groeien en zich kunnen ontplooien, terwijl ze tegelijkertijd kind kunnen zijn. Het is als een kade aan het water waar kinderen kunnen aanleggen om te groeien en zich te ontwikkelen, zonder dat ze hieraan vastzitten. De school streeft naar een gezonde, bewuste en respectvolle basis voor kinderen, die hen hun hele leven met zich mee zullen dragen. Bij Kiemkade wordt elk kind gelijkwaardig behandeld en kan zichzelf zijn. Het groene thema van de school sluit hier naadloos op aan en natuur is al jarenlang een vast onderdeel van het onderwijs. Dit is terug te zien in het groene schoolplein en de aandacht voor natuur- en milieueducatie.

Voorbereiden op de samenleving
Naast de leefomgeving staat bij Kiemkade ook de maatschappij centraal. De school heeft als doel om zelfbewuste leerlingen voor te bereiden op de samenleving, met respect voor zichzelf, de ander en de omgeving. Om dit te bereiken, werkt de school samen met Kinderopvang Mamaloe en Stichting ZON om een gezamenlijke aanpak en één leerlijn voor iedereen van nul tot dertien jaar te creëren. Een belangrijk toekomstplan is om deze samenwerking verder uit te bouwen en een Kindcentrum te vormen, waar alle disciplines voor kinderen onder één dak te vinden zijn. Dit omvat onder andere voor- en naschoolse opvang, bibliotheek en logopedie, met de groene, duurzame visie als natuurlijke pijler.

Niet alleen binnen, maar ook buiten de school wordt er hard gewerkt aan de ambities van Kiemkade. Beweegonderwijs vindt al deels plaats in de buitenlucht en dit zal in de toekomst verder uitgebreid worden. De schoolpleinen zullen bovendien een nog grotere biodiversiteit krijgen, zodat ze een uitbreiding van het klaslokaal in de open lucht vormen.

Met de nieuwe naam en huisstijl van Kiemkade wordt duidelijk dat de school niet alleen een wijkfunctie heeft, maar voor iedereen uit de wijde omgeving is die zich aangesproken voelt door de onderwijsvisie. Iedereen is welkom om eens kennis te maken met Kiemkade. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief