Afbeelding
Foto: Sanne Brusselaars

Leerlingen maken kennis met de bouw: ‘We hadden niet verwacht dat het zo leuk zou zijn’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op donderdag 25 mei vond er een informatief evenement plaats waarbij meer dan 90 leerlingen van verschillende opleidingen uit de regio een bezoek brachten aan de bouwplaats van Centrum Gageldonk. Het doel van deze dag was om de leerlingen kennis te laten maken met diverse aspecten van de bouw. Bij aankomst werden ze hartelijk ontvangen door verschillende bedrijven die actief zijn in de wijk Gageldonk-West.

Arjen de Vries, sociaal projectleider bij Lithos bouw & ontwikkeling, benadrukt het belang van vakmensen in de bouwsector. Lithos werkt al tien jaar samen met Stadlander en de gemeente Bergen op Zoom aan het project Gageldonk-West, waar ze veel nieuwe woningen bouwen. Volgens De Vries is er een tekort aan arbeidskrachten in de bouw en is het jammer dat tieners vaak niet meteen denken aan een carrière in deze sector. “De bouw wordt vaak geassocieerd met lange dagen werken in de kou en regen, met een slecht salaris. Maar dat is helemaal niet waar. Tegenwoordig stoppen we gewoon als het te slecht is, drinken we gewoon even een kop koffie. Het salaris is hartstikke goed en je bent op tijd klaar. Het is een onderschat beroep!” Met de Bouwkennisdag hoopt De Vries dat jongeren de veelbelovende toekomst in de bouwsector zullen inzien. Hij benadrukt dat vakmanschap gewaardeerd wordt en dat er volop kansen liggen voor degenen die bereid zijn om hard te werken. “Deze dag biedt de mogelijkheid te zien wat de bouwsector te bieden heeft.” 

Brugklassers van het vmbo
Corina Roks, docent op ‘t Rijks in Bergen op Zoom, was aanwezig op de Bouwkennisdag met brugklassers van het vmbo. Ze benadrukte het belang van deze dag en het waardevolle aspect van het fysiek ervaren van een bouwplaats. “Vandaag bieden we onze leerlingen een unieke ervaring,” vertelt Corina Roks. “Het is geweldig dat ze hier kunnen rondlopen, machines kunnen zien en vakmensen aan het werk kunnen bekijken. Dit vergroot hun interesse in de bouwsector en laat hen ontdekken welke mogelijkheden er zijn.” Ze legde uit dat een bezoek aan een bouwplaats een andere dimensie toevoegt aan het leerproces. “In de klas kunnen we praten over de bouw, maar hier kunnen de leerlingen het echt zien en ervaren. Het maakt het tastbaar en levendig. Ze kunnen verschillende aspecten van de bouwsector verkennen en wellicht iets ontdekken waar ze zich voor willen inzetten.”

Corina Roks is blij dat de Bouwkennisdag plaatsvindt op Centrum Gageldonk, te midden van de wijk waar al veel nieuwe woningen zijn gebouwd. “Het is geweldig dat onze leerlingen kunnen zien hoe deze wijk tot stand is gekomen. Het opent hun ogen voor de vele mogelijkheden in de bouwsector en stimuleert hen om hun eigen pad te volgen. Ik hoop dat de leerlingen nieuwe perspectieven ontdekken en door deze dag geïnspireerd raken. Het is fantastisch om te zien hoe deze dag hun horizon verbreedt en hun passie kan aanwakkeren.”  

‘We dachten dat we gingen koken’
Lot Fokker  en Naomi Dogge, beide brugklassers van ‘t Rijks, waren aangenaam verrast door alles wat ze zagen. “Eerlijk gezegd hadden we niet verwacht dat deze dag zo leuk zou zijn,” vertelt Lot. Hoewel ze al overtuigd is dat de bouwsector niets voor haar is, ervaarde ze het als een positieve ervaring. “Op een bouwplaats staan en de bouw leren kennen is geweldig. Het is gezellig om met mensen samen te werken, en dat is hier ook. Ik wil waarschijnlijk de zorgsector in, maar ik vond het metselen van een muurtje echt leuk!” Naomi vult aan: “In het begin keken we vooral toe, maar zodra we zelf bezig waren, beviel het me goed.”

De vriendinnen lachen als ik vraag naar hun verwachtingen voor de dag. “We hebben niet echt goed opgelet tijdens de les,” vertelt Naomi eerlijk. “We lazen ‘De Kok Bouwgroep’, dus we dachten dat we zouden gaan koken. Dit is iets anders dan koken, maar net zo leuk omdat je actief bezig bent.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief