Indiaase meidoorn.
Indiaase meidoorn. Foto: Van der Hucht

Bezoek De Hertgang: Een uniek landgoed vol natuurpracht in Halsteren

Algemeen

HALSTEREN - De Hertgang is in ieder jaargetijde de moeite van het bezoeken waard, maar in deze maand zéker. Bij het Bezoekerscentrum vindt u een folder van het landgoed; daarin is een plattegrond opgenomen met een uitgezette route, die u door het arboretum en langs de diverse tuinen voert.


Als u de genummerde paaltjes op die route volgt, komt u op een gegeven moment uit bij nummer zeven. Daar moet u echt even pauzeren om de imposante storaxboom (Styrax japonicus) te bekijken. Die staat nu namelijk vol in knop met ook een aantal geopende bloemen. De storaxboom komt met name voor in Korea, China en Japan waar hij Egonoki heet.

Als u de route blijft volgen en alle bijzondere bomen en struiken die u tegenkomt, hebt bewonderd, komt u uit op het grote gazon. Daar, bij paaltje 27 ongeveer, vindt u de rodgersia, een opvallende, statige borderplant. In het Nederlands heet hij Schout-bij-nacht. Hoe hij aan die typische naam komt? Dat zit zo: de rodgersia is genoemd naar Admiraal John Rodgers (1812-1882). Als luitenant ter zee (schout-bij-nacht!) was hij drie jaar lang leider van de U.S. North Pacific Exploring Expedtion en tijdens deze tocht werd het naar hem genoemde plantengeslacht ontdekt.

Bij paaltje 30 loopt u – tussen twee muurtjes door - het Paradijs uit. Kijk dan even links: daar staat de Japanse sneeuwbal (viburnum plicatum ‘Mariesii’) letterlijk en figuurlijk breeduit te bloeien. Bij paaltje 32 komt u de ‘Nieuwe Tuin’ in. Ook hier is veel moois te zien, zoals de Indiase meidoorn (Rhaphiolepis umbellata). Deze groenblijvende struik laat prachtige, geurige, wit tot licht roze bloemen zien. Later worden de bloemen worden gevolgd door blauwzwarte bessen. Deze kleine opsomming van bijzondere bomen, struiken en planten zou zo maar eens een mooie aanleiding kunnen zijn om dit bijzondere landgoed te bezoeken.

Openstelling
Het landgoed is dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur open voor bezoekers. Betalen (kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis) kan bij het Bezoekerscentrum met uw smartphone (QR-code). Daar kunt u ook de folder pakken en de route volgen die op de plattegrond is aangegeven. Contant betalen of pinnen is ook mogelijk. U vindt De Hertgang aan de Klaverblokken 18 in Halsteren. Voor meer informatie over het landgoed: kijk op www.dehertgang.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief