Afbeelding
Foto: AVROTROS

Bergse Rafa in Sketch Studio op NPO3: ‘Het was super spannend!’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM -  De 13-jarige Rafa uit Bergen op Zoom maakt zijn opwachting in het nieuwe seizoen van het televisieprogramma Sketch Studio. Dit programma, uitgezonden door AVROTROS, gaat in acht spannende afleveringen op zoek naar het meest veelbelovende tekentalent onder Nederlandse kinderen tussen de twaalf en vijftien jaar oud. Voor Rafa is dit een langverwachte kans om zijn tekenvaardigheden aan het hele land te tonen, en hij is er enorm enthousiast over: “Het was super spannend!”

In Sketch Studio zullen twaalf getalenteerde jonge tekenaars, variërend in leeftijd van twaalf tot vijftien jaar, gedurende acht weken met elkaar de strijd aangaan onder begeleiding van presentator Soy Kroon. Tijdens deze competitie zullen de deelnemers uiteenlopende uitdagingen aangaan, zoals het tekenen van superhelden, het creëren van portretten van bekende artiesten en het illustreren van angstaanjagende verhalen. Elke week zal een deskundige jury, bestaande uit tekenleraar, kunstenaar en jurylid Wolf Hekkema en een bekende gastjurylid, bepalen welke deelnemer doorgaat naar de volgende ronde. Uiteindelijk zal slechts één deelnemer de felbegeerde titel van winnaar van het Gouden Potlood in de wacht slepen.

Rafa, afkomstig uit Bergen op Zoom, heeft al jarenlang plezier in tekenen. Hij begon zijn artistieke reis op zesjarige leeftijd nadat hij een YouTube-video van Lineke Lijn zag waarin werd uitgelegd hoe je een slang tekent. Sindsdien heeft hij zijn passie voor tekenen nooit meer losgelaten. Voor Rafa was de mogelijkheid om deel te nemen aan Sketch Studio een kans die hij met beide handen aangreep: “Mijn moeder kreeg een berichtje van Nicole Schoonen, mijn docent Beeldende Vorming. Zij vond het een goed idee als ik meedeed, en ikzelf eigenlijk ook. Dus heb ik me aangemeld, en voordat ik het wist, was ik onderdeel van het programma.”

De eerste opnamedag was een zenuwslopende ervaring voor Rafa. “In het begin vond ik het best wel spannend om in zo’n televisieprogramma te zijn. Maar al snel merkte ik dat ik vooral enorm aan het genieten was.” Hij prijst de vriendelijkheid en humor van presentator Soy Kroon: “Hij is echt heel aardig en ontzettend grappig in het echt, wat de spanning al snel verminderde.”

Hoewel de andere deelnemers verder weg wonen en persoonlijke ontmoetingen om samen te tekenen niet mogelijk zijn, hebben ze toch een hechte band opgebouwd. Rafa vertelt: “Het is jammer dat we niet zomaar bij elkaar kunnen komen, maar we hebben een geweldige groepschat. We sturen elkaar veel berichten en foto’s, dus we houden zeker contact!”

Elke aflevering van Sketch Studio draait om een ander thema en wordt Wolf Hekkema bijgestaan door een bekende Nederlander. Zo zal zangeres Meau inspireren door een lied te zingen over de hoogte- en dieptepunten in haar leven. Naast Meau zullen ook atlete Marlou van Rhijn, presentator en tattoo-liefhebber Niels Oosthoek, YouTuber Wildebras, presentator en actrice Nienke van Dijk, en presentator Tim Senders te gast zijn in het programma.

Rafa is vanaf 23 september elke zaterdagavond om 18.10 te bewonderen in Sketch Studio op NPO3. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief