Afbeelding
Foto: CASPERVANAGGELEN.NL

Herman van Veen binnenkort in theater De Maagd: ‘Eén van de mooiste theaters in Nederland’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Herman van Veen, de veelzijdige artiest die bekend staat om zijn creatieve combinatie van kunstvormen, enthousiasmeert opnieuw het publiek met zijn nieuwe voorstelling. Hij speelt met zijn ensemble op 5 en 6 oktober in Theater De Maagd een selectie uit zijn uitgebreide repertoire, inclusief splinternieuwe nummers uit de nog niet uitgebrachte bundel ‘Geen idee’, en gaat ook in op enkele verzoeknummers.

Herman van Veen is een Nederlandse podiumkunstenaar, schrijver, componist, regisseur, muzikant, acteur en presentator. Hij maakte zijn theaterdebuut in 1965 en sindsdien heeft hij met zijn voorstellingen de wereld rondgereisd. Hij heeft talloze prijzen ontvangen voor zowel zijn artistieke als humanitaire werk.

Met een glimlach vertelt hij over zijn nieuwe voorstelling: “Het wordt een vrolijke voorstelling. We brengen verhalen, liedjes, muziek, eigenaardige invallen en ongetwijfeld onverwachte zijsporen. Het verloopt immers nooit zoals je verwacht. Hoewel de tijd vat krijgt op wat ik dans, zal de frisheid ervan behouden blijven. In Bergen op Zoom word ik bijgestaan door mijn vrienden en collega’s Edith Leerkes, Kees Dijkstra, Jannemien Cnossen en de net afgestudeerde Lieke Meijers.”

Het accent van deze voorstelling ligt vooral op de zang en de viool, zoals hij uitlegt: “Vooral op de zang, maar zeker ook op de viool. Naarmate ik ouder word, geniet ik steeds meer van mijn vioolspel. Mijn manier van dansen kun je zien als een eigenaardige vorm van vallen.”

Van Veen begrijpt de kracht van interactie met het publiek: “Het publiek heeft een grote invloed op het gebeuren. Uit ervaring weet ik dat dit elke dag onvoorspelbaar is. De verschillen zijn opmerkelijk. Een woensdagavondpubliek is veel ingetogener dan een zaterdagavondpubliek. Bij matinees zitten vaak ook veel kinderen in de zaal die met hun spontaniteit de voorstelling mede vormgeven. Ik vind het geweldig als mensen van tevoren verhalen of liedjes aanvragen. Ik doe mijn best om aan hun verzoeken te voldoen.”

Op de vraag waar zijn inspiratie vandaan komt, antwoordt hij: “Ik ben vooral nieuwsgierig en wil begrijpen. Met geluk schuilt in elk antwoord wel een nieuwe vraag. Ik ben altijd bezig met het zoeken naar vormen. Kan ik dit gegeven op het toneel brengen? Is het meer geschikt voor een gedicht? Misschien moet ik dit schilderen? Op de een of andere manier komt het antwoord altijd op natuurlijke wijze. Soms denk ik dat wat ik niet begrijp, mij juist deskundig maakt. Je wordt niet gevormd door je talent, maar door je onvermogen.”

Over zijn favoriete instrument zegt Van Veen: “Ik heb gestudeerd in zang, viool en muziekpedagogie aan het Utrechts Conservatorium. Ik koos voor deze drie vakken omdat ik toen al niet wist wat ik het leukst vond. Het wisselt; soms vul ik het met zingen aan en dan red ik me weer met mijn vioolspel. Gelukkig heb ik de keuze.”

Voor Herman van Veen is Theater De Maagd in Bergen op Zoom speciaal: “Ik vind De Maagd een van de mooiste theaters in Nederland. Het heeft, net als Carré, een ronde vorm waardoor het publiek elkaar beter kan ervaren dan in een rechte zaal. Het is een oud gebouw waarin je als het ware de geschiedenis voelt. Ik zou er graag overdag willen optreden, met het zonlicht dat door de oude ramen schijnt.”

Hoewel Bergen op Zoom als monumentenstad hem niet extreem bekend is, koestert hij herinneringen: “Ik kom hier al sinds mijn tweeëntwintigste elke twee, drie jaar voorbij. Ik herinner me dat ik hier stond met pinksterbloemen in mijn haar, gehuld in een paars-roze broekpak met wapperende pijpen en mijn boodschap was toen niet anders dan nu, los van hoogtevrees.” En hoe wil hij dat mensen zich voelen na zijn optreden? “Ik kies ervoor dat ze met een glimlach vertrekken. Het is ook prachtig als mensen na onze voorstelling hun jas, autosleutels of paraplu vergeten.” Tot slot, de vraag of hij zich ooit een leven zonder zijn werk kan voorstellen? “Nee.” Herman van Veen laat er geen twijfel over bestaan dat zijn passie voor kunst en optreden onverminderd voortleeft.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief