Afbeelding
Foto: Sheremetieva Valentyna

Van samengaan naar succes: De Markiezaten spelen zondag eerste competitiewedstrijd

Door: Ties de Bakker Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De kersverse voetbalvereniging mag eindelijk haar opwachting maken: v.v. De Markiezaten speelt zondag haar eerste competitiewedstrijd tegen v.v. Clinge. De fusieclub begon twee jaar geleden, toen FC Bergen en Nieuw Borgvliet hun jeugdafdelingen onder dezelfde naam lieten uitkomen. Vanaf dit seizoen spelen de senioren ook in dezelfde kleuren. “Waarom zijn we niet gelijk samengegaan?”, vraagt voorzitter Fred Brouwers van De Markiezaten zich terugblikkend af.

De oud-voorzitter van R.K.v.v. Nieuw Borgvliet vertelt dat de fusie al jaren in de pijpleiding zat. In 2019 staken de activiteitencommissies van beide verenigingen de koppen bij elkaar: “We delen een sportpark. De kids en ouders kennen elkaar ook van buiten de club. Maar we plannen wel alles dubbel, hebben dubbele vrijwilligers nodig en bieden de kids hetzelfde.” Twee seizoenen later was het zover, de jeugdafdelingen smolten samen onder dezelfde clubkleuren: oranje en rood-wit werden donkerblauw. Die samenwerking beviel de leden en clubleiding erg goed. Dus werd het tijd dat de seniorenteams ook hetzelfde shirt zouden gaan dragen.

Om de twee bloedgroepen bij elkaar te brengen was volgens Brouwers vooral een administratieve uitdaging: “Bij de ledenvergaderingen werd er, op één stem na, unaniem vóór de fusie gestemd. De uitdaging zat hem in het samenvoegen van twee financiële en juridische huishoudens. Nu dat achter de rug is, kunnen we de vruchten plukken. Met de terugloop van vrijwilligers, is het heel handig dat we nu één club zijn en dus meer opties hebben. Maar we kunnen natuurlijk altijd nog wat extra helpende handjes gebruiken. Daarnaast hadden we voorheen dunne selecties. Dit probleem is nu ook getackeld. Ons volgende actiepunt is om van onze club een zaterdagclub te maken. Het doel is om dat volgend seizoen gerealiseerd te hebben.”

Voorbereidingen
Het nieuwe seizoen werd ingewijd met meerdere evenementen en kreeg de club hoog bezoek: “We hebben twee openingstoernooien georganiseerd. Het toernooi van 1 september werd besloten met een feest, waar niemand anders dan Lange Frans heeft opgetreden in onze kantine. Dat feest werd ruim bezocht. Voor het eerst liepen beide bloedgroepen door elkaar”, concludeert de tevreden voorzitter.

De voorbereiding verliep op voetbaltechnisch vlak wat stroever volgens coach Gerard Lazerom: “Eind juli zijn we begonnen met de eerste trainingen, waar de aanwezigheid wisselvallig was vanwege vakanties. Zelfs met een selectie van 25 spelers was het moeilijk om bij de Markiezencup met genoeg spelers aan te treden. Als trainer wil je graag spelprincipes overbrengen op je selectie. Als je elke keer weer andere jongens voor je neus hebt is dat moeilijk. Eigenlijk zijn we pas vorige week echt begonnen om die vastigheden te trainen. Maar zoals ik altijd zeg, in het begin van het seizoen hoef je nog niet honderd procent te zijn.” Ondanks die wisselvallige voorbereiding spreekt Lazerom zijn vertrouwen uit naar aanleiding van de eerste wedstrijd: “In de bekerwedstrijden heb ik een stijgende lijn gezien, waar we begonnen met een verliespartij, daarna gelijk speelden en de laatste wedstrijd wonnen. Ik zie de spelprincipes terug en dat doet me al goed.”

Pittig seizoen in vierde klasse
Ondanks een derde plek vorig seizoen met Nieuw Borgvliet en het samenhouden van 18 spelers van zijn selectie van dat jaar, denkt Lazerom dat het een pittig seizoen gaat worden in de vierde klasse: “De KNVB heeft dit seizoen de klassen gereorganiseerd, om het niveau in de lagere klassen op te krikken. We spelen nu tegen vier Zeeuws-Vlaamse tegenstanders, waar we vorig jaar niet verder gingen dan Stampersgat. Daarnaast spelen er vier ex-derdeklassers in onze competitie, die allemaal via nacompetitie gedegradeerd zijn. Het niveau is dus flink gestegen. Vorig seizoen speelden we om het kampioenschap en zijn we derde geworden. Dit seizoen mik ik ook op een top drie klassering.”

De verzwaarde competitie weerhoudt Lazerom niet om jeugd in te passen: “We hebben gemiddeld gezien een oudere selectie. Met het oog op de toekomst, heb ik besloten dit seizoen vijf jonge jongens door te laten stromen. Die zijn 17 tot 22 jaar oud en hebben mij allemaal in de voorbereiding laten zien volwaardige selectiespelers te kunnen zijn.”

In aanloop naar de wedstrijd van zondag, heeft Lazerom een boodschap voor de supporters: “Iedereen is welkom om met de bus mee te gaan naar Clinge. Ik heb het volste vertrouwen dat onze vaste supportersgroep er zal zijn en we hopen ze een mooi resultaat te geven. Die jongens doen namelijk altijd erg hun best om sfeer te brengen. Het gaat natuurlijk niet alleen maar om presteren, ook om het plezier.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief