Afbeelding
Foto: Weervisserij

Bergse weervisserij krijgt groen licht voor behoud dankzij PVV-initiatief

Door: Ties de Bakker Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Tijdens de Noord-Brabantse Provinciale Statenvergadering van vorige week vrijdag heeft de PVV-motie ter behoud van de eeuwenoude Bergse weervisserij groen licht gekregen. Deze oeroude visserijmethode, geworteld in het erfgoed van het Markiezaat van Bergen op Zoom, stond op het spel door de zorgwekkende afname van de ansjovispopulatie in de Oosterschelde sinds 2020.

Met een gevoel van opluchting sprak het Bergse Statenlid van de PVV, Maikel Boon, een fervent voorstander van het behoud van deze ‘kostbare culturele schat’. Hij benadrukte het belang van deze stap voor de toekomst: “Onze eeuwenoude tradities en ons cultureel erfgoed mogen niet verloren gaan. We moeten alles in het werk stellen om de weervisserij te behouden en te beschermen voor komende generaties.”

De aangenomen motie roept de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant op om nauw samen te werken met de provincie Zeeland, de Gemeente Bergen op Zoom en Tholen om doelgerichte maatregelen te nemen ter behoud en bescherming van de weervisserij. Het behoud van dit culturele en historische erfgoed wordt beschouwd als een cruciale verantwoordelijkheid voor de toekomstige generaties.

PVV Noord-Brabant stelt zich vastberaden in te zetten voor het behoud van de Bergse weervisserij en de implementatie van de voorgestelde maatregelen op de voet te zullen volgen: “Met de inzet van alle betrokken partijen hopen we een welverdiende toekomst te verzekeren voor dit historische culturele erfgoed in onze provincie. Samen smeden ze een waardevolle schakel in de ketting van ons erfgoed, met het oog op de generaties die nog komen.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief