Afbeelding
Foto: Sanne Brusselaars

Herstel van grootste drugslozingput in Nederland kost miljoenen en jaren

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

HALSTEREN - Boswachter Erik de Jonge trof twee jaar geleden een aanzienlijke hoeveelheid drugsafval in een put in het bos bij Halsteren. De put bleek een capaciteit te hebben van 2500 kubieke meter aan chemische stoffen, die nu over miljoenen jaren zal worden ingepakt om te herstellen. “Het blijkt groter te zijn dan we aanvankelijk dachten.”

Het opruimen van de drugslozingsput, die in 2021 door boswachter Erik de Jonge werd gevonden, is nu van start gegaan. Het betreft de grootste drugslozingsput in Nederland en daarmee tevens de omvangrijkste drugsanering in het land. De Jonge deelt zijn ervaring: “Ik liep door het bos op de locatie waar kort daarvoor een cocaïnelab was ontdekt en ontmanteld. De put viel me op vanwege afgezaagde takken, wat me aanzette tot verder onderzoek. Bij het openen van het luik herkende ik meteen de chemische geur en heb ik onmiddellijk de vereiste stappen ondernomen.” Hoewel De Jonge eerder met drugsputten te maken heeft gehad, was deze van ongekende omvang. “Een drugslozing van deze omvang zal ik nooit meer tegenkomen, zo buitengewoon groot. Tot nu toe zijn er al 400 bomen gekapt voor de sanering, maar dat aantal kan nog oplopen. Het doet me echt pijn dat het bos gekapt is en dat ik het herstel niet meer zal zien voordat ik met pensioen ga.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.


De beschadigde grond in het natuurgebied - Foto: Sanne Brusselaars

In de grond bevindt zich een cocktail van goed oplosbare middelen afkomstig uit de cocaïneproductie. Deze stoffen zijn op verschillende plekken in het bos in de bodem gelekt en terechtgekomen in het grondwater. De grond waarin het afval zich bevond, wordt nu tot een diepte van acht meter afgegraven en vervangen door schone grond. Hierbij moet ook een aanzienlijk stuk bos worden gekapt. Volgens de boswachter zal het tientallen jaren duren voordat er weer nieuw bos zal groeien. 

Er is geruime tijd gediscussieerd over wie de kosten van de sanering moet dragen, wat heeft geleid tot vertraging in het opruimproces. Uiteindelijk draagt de provincie de kosten, met de intentie om het bedrag te verhalen op de verantwoordelijke dader(s).

Boswachter Erik de Jonge
De beschadigde grond in het natuurgebied


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief