Biobased materialen worden gemaakt van plantaardige bronnen.
Biobased materialen worden gemaakt van plantaardige bronnen. Foto: Archief Uitgeverij de Bode

Het isoleren van huizen in West-Brabant wordt duurzamer dan ooit

Door: Olaf Knook Algemeen

WEST-BRABANT - De woningcorporaties in West-Brabant hebben besloten om bij verbouwingen of nieuwbouw vaker duurzame isolatiematerialen te gebruiken. Deze materialen worden gemaakt van plantaardige bronnen, zoals vlas of hennep. Deze beslissing is genomen tijdens een kennissessie over biobased (ver)bouwen in onze regio.

De woningcorporaties in de regio willen de impact van bouwmaterialen op het milieu aanzienlijk verminderen. Daarom stappen ze over naar biobased bouwmaterialen. Het gebruik van duurzame materialen in gevels en wanden wordt geleidelijk uitgebreid in de komende jaren. Met name tijdens de geplande renovaties en projecten in de periode 2024-2028.

‘Nieuwe, schone economie’

Dominique Hopmans, bestuurlijk trekker Circulaire Regio bij RWB en wethouder Bergen op Zoom: “West-Brabant werkt aan toekomstperspectief vanuit haar plantaardige verleden en DNA. Deze aanpak bewijst dat maar weer. Door het commitment van woningcorporaties geven we, via een gegarandeerde afzet van biobased isolatiemateriaal, een boost aan de nieuwe, schone economie.” Zo werken gemeenten in de regio aan de verduurzaming van sociale woningbouw. Ook zijn ze bezig aan een nieuw verdienvermogen voor de boeren, verwerkende industrie en de bouwsector.

Verandering vanuit de sector

Gebouwen en de bouwsector dragen samen meer dan 38 procent bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot. Deze uitstoot van een gebouw omvat alle emissies die tijdens zowel het gebruik als de bouw van het gebouw ontstaan. Het gebruik van materialen alleen al veroorzaakt ongeveer 11 procent van de uitstoot. Ongeveer 65 procent van de uitstoot door materialen ontstaat voor of tijdens het bouwproces. De overige 35 procent komt door onderhoud en vervanging van onderdelen.

Biobased bouwen

Er is een dringende behoefte om honderdduizenden woningen de komende jaren te isoleren. Het is daarom van belang om de impact van de bouwsector op het milieu te verminderen. De meest duurzame aanpak is om over te stappen op biobased bouwmaterialen. Op deze manier draagt de bouwsector niet alleen bij aan het oplossen van het probleem, maar ook aan het bieden van perspectief aan agrariërs die lokale gewassen telen voor biobased materialen.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief