Eigenaren Gilly en Yannick Verrest
Eigenaren Gilly en Yannick Verrest Foto: Sanne Brusselaars

Ode aan vinyl tijdens Record Store Day: ‘Voor ons de belangrijkste dag van het jaar’

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Vinyl liefhebbers konden zaterdag hun harten weer ophalen tijdens Record Store Day bij platenwinkel De Waterput in Bergen op Zoom. Al vroeg in de ochtend vormde zich een rij voor de deur, allemaal in afwachting van de exclusieve releases die hen te wachten stonden. Voor eigenaar Gilly Verrest (59) is deze dag van het jaar van onschatbare waarde: “Het is voor ons de belangrijkste van het jaar”, vertelt hij met een glimlach. 

Record Store Day, dat dit jaar voor de vijftiende keer in Nederland werd gevierd, is een evenement dat vanuit Amerika is overgewaaid. De Waterput is sinds de eerste editie een trotse deelnemerIn de begindagen deden slechts een handvol platenzaken mee, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een niet te missen evenement, ook hier in Nederland.” 

De geschiedenis van de winkel zelf gaat terug tot 1961: “De Waterput zag het licht in 1961, opgericht door Tinus de Mooij en zijn vrouw Marion.” Terwijl hij vertelt, loopt Tinus zelf voorbij met een stapel CD’s onder zijn arm. “In een tijd waarin Bergen op Zoom nog vele platenzaken kende, stak De Waterput eruit met een wat ‘alternatiever’ assortiment,” legt Verrest uit. “Toen ik eind jaren tachtig de zaak overnam van Tony, beleefden we de hoogtijdagen van de CD. LP’s verdwenen naar de achtergrond terwijl CD’s de toon zetten. Dat was een ongekend tijdperk!” Maar zoals bij veel zaken, bracht het digitale tijdperk uitdagingen met zich mee. “Met de opkomst van internet en gratis downloads veranderde het landschap weer,” merkt hij op.

Het was echter niet het einde van het verhaal. Yannick (30) maakte zijn intrede in de winkel: “Tijdens mijn studie in Utrecht sprong ik af en toe bij in de winkel. Ik wist dat ik op een dag mijn steentje wilde bijdragen, maar financieel was dat toen nog lastig.” Gelukkig keerden de langspeelplaten terug naar de voorgrond. “Langzaam maar zeker kwamen de platenspelers weer uit de kast en herwon vinyl zijn populariteit,” vervolgt hij. “In 2020 ging het zo goed dat we besloten dat ik bij het bedrijf zou komen.”

De jaarlijkse viering van Record Store Day weerspiegelt de groeiende liefde voor vinyl, volgens Yannick: “Het lijkt elk jaar drukker te worden. Zelfs jongeren weten steeds beter de weg naar vinyl te vinden, en dat is fantastisch!” Zijn vader knikt instemmend: “We bieden nu niet alleen meer alternatieve muziek aan, maar alle genres. Een paar jaar geleden stond K3 hier bijvoorbeeld in de winkel.” K3 zorgde destijds voor langere rijen vol jonge fans die allemaal een LP mét handtekening kochten. “Misschien kochten die kinderen wel hun allereerste plaat. Dit jaar staat Taylor Swift voor ze klaar, en over een paar jaar zie je ze misschien zelf snuffelen naar goede bands op Lowlands. Het is geweldig om ook de jongere generatie binnen te zien stappen.”

POLL

Heb jij vinyl thuis? 

Zeker weten! 

Nee, ik luister alles digitaal

‘Honderd LP’s thuis’
Het bezoek van twee jonge muziekliefhebbers aan De Waterput toont aan dat vinyl zowel jong als oud aanspreekt. Koen van Gils en Siem Vos, beiden 11 jaar oud, zijn zaterdag met Koen’s vader naar de winkel gekomen. Het jonge duo struint enthousiast door het uitgebreide assortiment om hun eigen collectie uit te breiden. De 11-jarige Koen uit Huijbergen heeft al zo’n veertig platen in zijn bezit. Siem’s collectie blijkt nog iets omvangrijker te zijn: “Het exacte aantal weet ik niet, maar ik denk dat ik wel honderd LP’s thuis heb liggen,” vertelt hij trots. Beide jongens genieten van hun collectie met behulp van een mooie platenspeler op hun kamer.

Hoewel ze niet specifiek op zoek zijn naar een bepaald album, hebben beide jongens toch een plaat gevonden om hun collectie uit te breiden. Koen heeft gekozen voor een album van de Engelse rockband Led Zeppelin, terwijl Siem zijn collectie wil verrijken met een album van Jimi Hendrix. Voor de Belgische Siem is dit zijn eerste keer op Record Store Day, terwijl Koen de liefde voor muziek van huis uit heeft meegekregen; zijn vader bezoekt al jarenlang Record Store Day en Koen is nu voor de tweede keer van de partij. 

Koen is al op jonge leeftijd ‘besmet’ met het muziekvirus door zijn vader, die hem jaren geleden zijn eerste LP gaf, terwijl zijn platenspeler afkomstig is van zijn oom, die in het verleden bij De Waterput heeft gewerkt. “We zijn een echte muzikale familie, en met zo’n muzikale opvoeding kun je niet vroeg genoeg beginnen,” voegt Koen’s vader trots toe.


Zowel Siem als Koen zijn fervente hardrockliefhebbers, maar hun collectie omvat ook genres als jazz, blues en rock, vertellen ze. Deze Record Store Day heeft niet alleen hen, maar ook honderden andere bezoekers, weer nieuwe pareltjes voor hun verzameling opgeleverd. Het was een geslaagde en gezellige dag om weer een jaar naar uit te kijken.

Record Store Day 2024 in De Waterput
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief