Het Stadshuis op de Grote Markt van Bergen op Zoom
Het Stadshuis op de Grote Markt van Bergen op Zoom Foto: Remco Weterings
RUBRIEK

De Stadsgidsen trekken er weer op uit

Door: Sanne Brusselaars Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Op 27 april wordt het nieuwe seizoen van de Stadsgidsen ingeluid met 2 rondleidingen in de Verbogen Vesting. Vanwege deze feestelijke dag wordt voor de tickets dan ook een “feestprijs” berekend van 4 euro.

Vanaf Koningsdag zullen de gidsen weer van dinsdag t/m zondag rondleidingen verzorgen in de Gevangenpoort, Stadhuis, St. Gertrudiskerk, de Peperbus en de Synagoge.  Daarnaast is het mogelijk om een rondleiding in de Maagd of het Markiezenhof te boeken met een gids.

Maar er staat nog veel meer te gebeuren deze zomer. Om maar eens een aantal activiteiten te noemen: naast de welbekende historische stadswandeling is het mogelijk om een wandeling in het Havenkwartier te maken en voor natuurliefhebbers staat de wandeling “Van Vestje tot Vest” op het programma.
Heeft u een uitje met familie of vrienden? Denk dan eens aan de historische bierbrouwerijwandeling of de interactieve wandeling. Bij deze wandeling ontdekken deelnemers via gevelstenen, griezelverhalen en geluidsopnamen spannende onderdelen van de stad door opdrachten uit te voeren met behulp van QR codes en de mobiele telefoon. De begeleidende gids vertelt daarbij nog veel interessante details.

Uiteraard mogen we het verleden als vestingstad niet vergeten. De Waterschans en Fort de Roovere zijn de stille buitenposten van wat ooit de vesting Bergen op Zoom was. Fort de Roovere, Fort Pinssen en Fort Moermont maakten vanaf de 80-jarige oorlog deel uit van de Zuidwestwaterlinie, de oudste waterlinie van Nederland. Onze gidsen vertellen deelnemers gedurende de wandeling hierover alle details. Het is verwonderlijk dat deze verhalen nooit in een Nederlands geschiedenisboek vermeld zijn….
Maar ook in Bergen op Zoom zelf getuigen Ravelijn en de Verborgen Vesting van het roemrijke verleden van de door Menno van Coehoorn ontworpen vesting Bergen op Zoom. Hij zag dit als zijn meesterwerk en noemde de stad zelf “La Pucelle”: de Maagd, de onneembare. Voor wie geïnteresseerd is, is ook de Menno van Coehoorntocht ontworpen. Deze tocht voert deelnemers van de door de Fransen gemaakte maquette van de Vesting Bergen op Zoom in het Markiezenhof via het Ravelijn naar de Verborgen Vesting.

Zie voor meer informatie www.stadsgidsen-bergenopzoom.nl 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief