Afbeelding
Foto: Shuterstock

Strafzaak Hoogwerkservice Zeeland maandag opnieuw van start

Door: Charlotte Sijbers Politie

BREDA - De rechtbank in Breda buigt zich deze week wederom over de langslepende strafzaak rondom het bedrijf Hoogwerkservice Zeeland (HWS). Het bedrijf zou een dekmantel zijn voor grootschalige drugshandel.

De zaak begon al in 2010 toen justitie het toentertijd grootste drugsonderzoek in Zeeland startte. Justitie verdacht HWS ervan een dekmantel te zijn voor de teelt, verkoop en export van softdrugs. Het proces tegen in totaal 29 verdachten liep voor justitie anders dan verwacht. Door een vormfout aan de kant van het Openbaar Ministerie, ze hielden onder meer ontlastende informatie achter, oordeelde de rechtbank in 2015 dat van een eerlijk proces geen sprake was. Het OM ging tegen dat besluit van de rechtbank in beroep. Maar trof vervolgens met 22 verdachten een schikking; in ruil voor het afzien van een schadevergoeding zou het OM het hoger beroep tegen deze verdachten intrekken. 

Tegen de overgebleven zeven verdachten ging het OM wel in hoger beroep. Twee mannen uit Goes, één uit Vlissingen, één uit Kapelle, één uit Bergen op Zoom, één uit ‘s-Heer Hendrikskinderen en één uit Barcelona worden onder meer verdacht van deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank in Breda heeft voor deze zaak vier dagen uitgetrokken.

Verwacht wordt echter dat het OM ook met deze laatste zeven verdachten een schikking heeft getroffen waardoor de zaak na elf jaar eindelijk kan worden afgesloten. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief