Afbeelding
Foto: Shuterstock

Jongen die aanslag wilde plegen veroordeeld tot jeugddetentie

Door: Charlotte Sijbers Politie

WOENSDRECHT - Een 15-jarige jongen is vrijdag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een celstraf van 41 dagen in een jeugdgevangenis. Ook is hem een werkstraf opgelegd. Hij had plannen om een aanslag te plegen op een moskee of synagoge in Bergen op Zoom. Daarnaast zou hij asielzoekerscentra als mogelijk doelwit hebben gehad. 

Een nu 15-jarige jongen uit Woensdrecht maakte tussen oktober 2021 en oktober 2022 plannen om een aanslag te plegen in Bergen op Zoom. Hij richtte zich daarbij op een moskee of synagoge, ook zou hij asielzoekerscentra hebben willen aanvallen. Hij kocht onder andere een 3D-printer waarmee hij onderdelen voor een pistool printte. De rechtszaak vond plaats achter gesloten deuren vanwege de leeftijd van de jongen. Het Openbaar Ministerie eiste 120 dagen jeugddetentie, waarvan 79 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. In die periode moet de jongen zich houden aan diverse voorwaarden voor hulpverlening, begeleiding en controle.

Naast de 41 dagen in jeugddetentie kreeg de jongen ook een werkstraf van 60 uur opgelegd, deze zal hij moeten afwerken nadat hij de detentie heeft uitgezeten. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief