Wouter van Oosterhout, junior Teamleider in de Productie bij Smurfit Kappa
Wouter van Oosterhout, junior Teamleider in de Productie bij Smurfit Kappa Foto: Mary van Duuren

Op de werkvloer bij Wouter: ‘Veiligheid op één, daarna komt de rest’

Door: Mary van Duuren Rubriek

Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Wouter van Oosterhout, junior Teamleider in de Productie bij Smurfit Kappa.

Ze dragen graag bij aan een groenere planeet. Hoe ze dat doen is duidelijk: niet alleen werken ze met natuurlijke producten, maar er wordt niets verspild of weggegooid. Bij Smurfit Kappa Elcorr, gelegen in het noordelijk deel van het industrieterrein Vosdonk in Etten-Leur, worden duurzame kartonnen verpakkingen geproduceerd en bedrukt. Vraag jij jezelf af wie de verpakkingen van jouw online bestellingen of van de producten in de supermarkt maakt? Dat doet Smurfit Kappa! 

Internationale productie

Smurfit Kappa is een internationaal bedrijf, gevestigd in ruim 35 landen en met ongeveer 45.000 werknemers. In Etten-Leur zitten er ongeveer 230, inclusief de mensen op kantoor. Elke locatie in Nederland heeft eigen productie. Toch wordt er wel eens productie overgenomen van elkaar, bijvoorbeeld bij drukte of onderhoud van de machines.

Bij Smurfit Kappa Elcorr komen papieren rollen naar binnen en deze gaan naar buiten als kartonnen verpakkingen. In de golfkartonmachine gaan grote rollen papier en dan wordt er een halffabricaat golfkarton van gemaakt. Dat komt bij de verwerkingsmachines en wordt vervolgens bedrukt, gestanst en soms ook gevouwen. De dozen worden gebundeld en verstuurd naar de klant die ze vervolgens in opzetmachines verwerkt. “Het lijkt maar een simpele doos, maar daar komt veel meer bij kijken”, aldus Wouter van Oosterhout, junior Teamleider in de Productie. “We hebben grote, vaste klanten waar we regelmatig voor produceren. Vaak bestellen ze steeds dezelfde returnorder. Bij een nieuwe klant gaat er natuurlijk nog een intensief proces aan vooraf om hun product op de juiste manier te ontwikkelen.” 

Doorgroeimogelijkheden

Wouter is het bewijs dat binnen het bedrijf goede doorgroeimogelijkheden zijn. “Ik ben zo’n vijf jaar geleden begonnen als Leerling Operator en startte hier meteen met een opleiding Vapro A & B. Al snel groeide ik eerst door naar de functie van Teamleider Productietechnisch Werkvoorbereiding.” Nu ondersteunt en vervangt hij de Senior Teamleider bij het coördineren en leidinggeven aan een team van zo’n 30 tot 35 procesoperators. “Daar hoort ook bij dat we zorgen dat de mensen goed worden opgeleid. We houden de voortgang in de gaten en doen natuurlijk ook de bijbehorende gesprekken. Ook worden we betrokken bij het aannemen en onboarden van nieuwe werknemers. De ontwikkeling van de werknemer staat hierin centraal.”

Het begin van de dienst

De teams werken in drie ploegendiensten. “Eerst hebben we altijd overleg met de vorige ploeg. Zijn er veiligheidsissues? Hoe gaat het met het personeel? Draaien de machines goed? Wat voor uitdagingen zijn er? Daarna begeef ik mezelf op de werkvloer. Ik hou ervan om eerst iedereen begroeten, neem de bijzonderheden met hen door en maak een sociaal praatje.” Met een helicopterview houdt hij nauwkeurig in de gaten of alles goed verloopt.

Bij de productie 

Voordat hij een rondleiding geeft, laat hij een instructiefilm zien op het gebied van hygiëne en veiligheid. Elke bezoeker krijgt - net als het personeel - oordopjes, een veiligheidshesje en -schoenen, maar ook moet je voordat je de fabriek betreedt een haarnetje op, alle sieraden uit en de handen zorgvuldig wassen. “Een groot aandeel van onze productie is voor de voedingssector, dus daarom gelden er strenge hygiëneregels.”

Bij de afdeling kwaliteitsdienst vertelt hij: “Hier worden de dozen getest op de juiste kwaliteitseisen. Zijn ze sterk genoeg voor de inhoud en zijn ze sterk genoeg om opgestapeld te worden, zodat ze niet bij de klant in elkaar zakken?”

In de enorme fabriekshal beweegt een computergestuurde machine die automatisch weer een stapel karton ophaalt uit de voorraad.

“Kromgetrokken”, constateert hij met een collega. “Deze moeten opnieuw. Maar alle afgekeurde producten en afval gaat terug naar de papierfabriek in Roermond om te recyclen.” Vol overgave legt Wouter uit hoe de vlakstansmachine werkt die in volle gang is, terwijl hij tussendoor de mannen begroet, een knipoog of een schouderklopje geeft. 

Paspoort
Naam: Wouter van Oosterhout
Leeftijd: 33 jaar
Relatie: Ja, getrouwd
Opleiding: CIOS Vapro A + B
Functie: Junior Teamleider in de Productie
Hobby’s: Padel, volleybal, voetbal en reizen

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief