De teams van de Aanloop zitten klaar voor de prijsuitreiking.
De teams van de Aanloop zitten klaar voor de prijsuitreiking.

Basisschool de Aanloop wint de regiofinale FIRST LEGO League

Sport en vereniging

BERGEN OP ZOOM - Het is pas de tweede keer dat basisschool De Aanloop uit Bergen op Zoom meedoet aan de FIRST LEGO League, maar net als vorig jaar werd hun deelname aan de regiofinale in Breda een groot succes. Dit jaar deden ze niet met één maar met twee teams mee. Het team uit groep 7 nam afgelopen vrijdag 29 november vol trots de Robotontwerp award mee naar huis. Groep 8 pakte tot hun grote verrassing de grootste prijs en werd uitgeroepen tot overall winnaar.

De FIRST LEGO League is een jaarlijkse, internationale wedstrijd die jongeren tussen 10 en 14 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken. Dit doen ze door van LEGO een robot te bouwen die op een parcours missies uit moet kunnen voeren. Daarnaast werken de teams aan een project waarin ze een oplossing uitwerken voor een probleem dat met het jaarthema te maken heeft, dit jaar ‘City Shaper’ dat focust op een gebouw of openbare ruimte in de eigen gemeenschap.

Awards

Voor het team van groep 7 was dit jaar alles nieuw. Onder de vleugels van coach Marcel Elzakkers, die het team namens sponsor SABIC begeleidde, werkten ze met groot enthousiasme aan een stabiele robot en een mooie presentatie over hun ‘probleem’: het duurzaam maken van hun eigen school. Tijdens de regiofinale werd hun robotprestatie beloond met de Robotontwerp award. Voor het team van groep 8 was het de tweede keer dat ze een regiofinale meemaakten, maar eigenlijk gold dat maar voor twee van de tien teamleden. Ze schreven zich dit jaar namelijk in een nieuwe samenstelling in. Ze zijn nog maar net bekomen van het succes van vorig jaar toen ze de award voor het beste onderzoek én een wildcard voor de Beneluxfinale in hun zak staken. Dit jaar was het succes nog groter: ze blonken uit op alle onderdelen van de wedstrijd en werden daarom uitgeroepen als overall winnaar met wederom een ticket voor de Beneluxfinale op 25 januari 2020 in Breda.

Beneluxfinale

Groep 8 weet wat hen nu te wachten staat. De lat ligt namelijk hoog tijdens de Beneluxfinale, waar het team vorig jaar de sportiviteitsprijs van de kinderjury won. Juf Carlijne Groenewal van groep 8: “We doen natuurlijk ons best om weer een prijs te winnen, maar dat we erheen mogen is al een prijs op zich. Je ziet dat de interesse voor techniek bij de kinderen groeit, maar ook hun zelfvertrouwen en gevoel voor samenwerken en daar is de FIRST LEGO league precies voor bedoeld.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief