Op de triathlonfiets langs het Zoommeer.
Op de triathlonfiets langs het Zoommeer. Foto: Corné de Weert

Een nieuwe triathlon in Bergen op Zoom: De Zoomman/woman Solo

Sport en vereniging

BERGEN OP ZOOM - Er komt weer een triathlon in Bergen op Zoom, de Zoomman/woman Solo. Afgelopen periode waren er weinig wedstrijden en dat zal nog wel even zo blijven. Dus na lang wikken en wegen organiseert de Bananenwinkel (Martijn van Schaik) een triathlon. Rond de Zoom, vandaar de naam Zoomman/woman. Helemaal alleen door het Brabantse Walhalla, rond de Zoom en Zoommeer. Of waar dan ook. SOLO een halve of een eenderde triathlon, lekker aan het begin van het seizoen. Om uit de winter te komen.

Even kort de geschiedenis van de Zoomman/woman. Het begon met een youtubevideo over iemand die de legendarische Norseman solo ging doen. Daar kwam een langer sluimerend verlangen bij: weer een triathlon in Bergen op Zoom organiseren. Na wat broeden en proberen werd het duidelijk. De Bananenwinkel organiseert in samenwerking met Studio Velo de Zoomman/Zoomwoman Solo, tussen 24 april en 2 mei 2021. Voor iedereen, maar wel allemaal alleen. Het sluimerende verlangen van een triathlon in Bergen op Zoom komt door het besef dat de Brabantse Wal en duursportwalhalla is (zoals de VVV dat ook vindt). Heuveltjes, bos, polder, hei, zee, vergezichten veel fietspad, veel singletrack. Daar komt bij dat hier in Bergen op Zoom al een triathlon was: de Jan Wijten Memorial. Dat was een compacte triathlon rond de Bergse Plaat.

Afstanden
Het idee leek een tijd lang lastig te organiseren, maar eigenlijk is het inmiddels best goed te doen (maar nog wel wat werk). En dus gaat het gebeuren. Omdat er velen moeten kunnen meedoen, maar dat het wel een stoere en flinke uitdaging hoort te zijn, zijn er twee afstanden (1/2 en 1/3 triathlon) met heel veel deelnamemogelijkheden. Studio Velo zorgt voor prijzen die te verdienen zijn op de twee afstanden op het parcours, afgelegd in één dag. Van alle overige varianten, op andere parcoursen of over meerdere dagen, maken we geen ranglijst, maar onder al die deelnemers verloten we prijzenpakketten.

Concreet het plan:
Martijn doet in de week tussen 23-4 en 3 mei SOLO een halve triathlon rond de Zoom vooraf wordt het parcours gedeeld. Iedereen die wil kan dat in die periode dan dus ook doen. Daarvoor is een wedstrijd op het registratieplatform RaceId aangemaakt (zie op de website hoe dat werkt) Er is ook een kortere variant (1/3) voor een wedstrijdje. Veel andere vormen zijn natuurlijk ook mogelijk: De halve of eenderde over meerdere dagen doen; In duo of trio het parcours doen; Elders precies dezelfde afstanden doen in die periode; Zie voor een overzicht van de meeste mogelijkheden de website.

Info/inschrijven
Inschrijven kan vanaf nu. Contact kan je opnemen via organisatie@bananenwinkel.nl. Meer info en updates via www.bananenwinkel.nl/zoommanBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief