Crocus tommasinianus
Crocus tommasinianus Foto: Van der Hucht

Landgoed De Hertgang in februari

Sport en vereniging

HALSTEREN - Ook al is het niet alle dagen prachtig weer, eigenlijk is ieder weertype geschikt om er even tussenuit te gaan. Wat dacht u van een wandeling langs de tuinen en door het arboretum van Landgoed De Hertgang? Er is tenslotte al veel te zien dat aangeeft dat de lente eraan komt.

De sneeuwklokjes staan in bloei, net als de toverhazelaar (Hamamelis Intermedia ‘Jelena’ en ‘Diane’) en de geurende vleesbes (Sarcococca humilis). En de eerste bloemen van de diverse camelia’s laten zich ook al zien.

Helleborus

Nog een bloeier is de lenteroos (Helleborus orientalis), niet te verwarren met de kerstroos (Helleborus niger), die trouwens ook te vinden is op De Hertgang. De Helleborus-planten behoren tot het geslacht nieskruid en hun oorsprong ligt in Zuid- en Midden-Europa tot in West-Azië. De Ze waren al in de oudheid bekend als medicinale plant. Dioscorides, een Griekse arts en botanicus die rond 40 na Christus leefde, gebruikte bepaalde delen van de plant als medicijn om melancholie en krankzinnigheid te genezen.

Nog meer kleur

Wilt u nog meer kleur zien?. Kijk dan even op het grote gazon waar de verwilderde boerenkrokussen (crocus tommasinianus) in prachtige lila-purper tinten bloeien. De boerenkrokus behoort tot de stinsenplanten. In Zuidwest-Friesland staan ze hier en daar in weilanden, waar ze terecht zijn gekomen met aarde van afgegraven terpen. Oorspronkelijk komt dit bolgewasje uit landen als Servië, Montenegro, Hongarije en het noordwesten van Bulgarije. De soort werd in 1847 in Engeland geïntroduceerd en kort daarna ook in Nederland.

Openstelling

Het landgoed is dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur open voor bezoekers. Bij het Bezoekerscentrum kunt u de folder pakken en de route volgen die op de plattegrond is aangegeven. U vindt De Hertgang aan de Klaverblokken 18 in Halsteren. Voor meer informatie over het landgoed: kijk op www.dehertgang.nl.

Hamamelis Intermedia 'Jelena'.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief