Dayony Mijnsbergen is dol op dieren. FOTO JESSICA ROVERS
Dayony Mijnsbergen is dol op dieren. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'Dierenleed stopt niet bij de grens'

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES – De stichting Save a Stray, die door de Goese Dayony Mijnsbergen en Bianca Slot in september is opgericht, wint aan bekendheid. De stichting wil kleine organisaties en particulieren die zich inzetten voor zwerfdieren in het buitenland financieel ondersteunen.

Volgens Dayony, die met haar vriend, zijn dochter en vier katten in Goes woont, worden de bedragen die zij namens de stichting doneren elke maand hoger. “Het gaat hartstikke goed. We zijn begonnen met 120 euro in de eerste maand en in december was dit al opgelopen naar 1220 euro. Er zit dus een stijgende lijn in en daar zijn we heel blij mee.”

Gran Canaria

Zij vertelt dat het idee voor de stichting ontstond nadat zij in 2018 in Gran Canaria werd benaderd door een organisatie die zich inzet voor straathonden. “Zij zochten mensen die met de dieren de vlucht naar Nederland wilden maken. Dat heb ik een paar keer gedaan. Zo heb ik Bianca leren kennen. Ik maakte toen al armbandjes die ik voor de organisatie verkocht, maar op een gegeven moment wilde ik meer doen. Toen zijn Bianca en ik gaan brainstormen en werd Save a Stray opgericht.”

Sleutelhangers

Dayony vindt vooral de veilingen leuk. “We hebben leuke spulletjes waaronder sieraden, sleutelhangers en boeken. Bianca en ik openen om de beurt een veiling op onze Facebook-pagina waarop mensen kunnen bieden. Het is leuk om te zien hoe er tegen elkaar wordt opgeboden. Ook kunnen mensen voor een vast bedrag dingen kopen. In samenwerking met een kunstenares hebben we onlangs een loterij georganiseerd, waarvan de helft naar ons ging.”

Nood

De organisaties die door Save a Stray worden ondersteund zijn divers. “Dierenleed stopt niet bij de grens. In Nederland is het probleem van zwerfdieren minder groot en er zijn al best veel organisaties die voor dieren opkomen. In andere landen is de nood hoger.” De donaties gaan naar landen zoals België, Spanje, Griekenland, India, Portugal, Roemenië en Cambodja.

Structureel

Sommige donaties zijn structureel. “Ons netwerk wordt steeds groter”, laat Bianca weten. “We hebben inmiddels veel contacten. Er is best een aantal structurele donaties, maar we houden altijd een buffer voor actuele zaken. Zo hebben we nu een reservering staan voor de koala's in Australië.” Als het aan de dames ligt gaan ze door. “We zouden nog meer willen doen, want er is veel dierenleed. We doen wat we kunnen. We willen collectebussen met ons logo in winkels neer gaan zetten en ook willen we posters ophangen om meer bekendheid te krijgen. We gaan zeker meer leuke dingen bedenken.”

Meer informatie: www.stichtingsaveastray.nl.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief