Luc Willem en Dalya Rasho vertellen in het sociaal café in De Wemel.
Luc Willem en Dalya Rasho vertellen in het sociaal café in De Wemel. Foto: Jessica Rovers

Dalya uit Irak vertelt over vrijheid

Door: Britta Janssen Algemeen

WEMELDINGE – In dorpshuis De Wemel in Wemeldinge hebben teamleider van Stichting Vluchtelingenwerk Luc Willem en de Irakeese Dalya Rasho, die sinds 2012 in Goes woont, een presentatie gegeven in het sociaal café. "Hier heb je de vrijheid om jezelf te zijn", vertelt de 20-jarige Dalya.

Het sociaal café van Stichting Welzijn Ouderen bestaat uit bijeenkomsten die elke tweede en vierde vrijdag van de maand plaatsvinden. Adrie Vermerris, betrokken bij de organisatie, vertelt dat de organisatie gaat voor een divers aanbod. “We proberen altijd wat te bedenken op het gebied van cultuur, educatie en recreatie en hebben voor dit jaar weer een mooi programma. De volgende keer dat we bij elkaar komen gaan we een kaart of een vogelhuisje knutselen en in februari is er een lezing over vogels in de eigen tuin.”

Het café is gratis toegankelijk. “Er zijn altijd best veel bezoekers, al zouden we graag wat meer mannen zien."

Vluchtelingen

Het eerste sociaal café van het nieuwe jaar had het thema 'vluchtelingen'. Luc Willem is vijfentwintig jaar actief voor de Stichting Vluchtelingenwerk en vertelt tijdens de bijeenkomst over het werk van de stichting. Ook ging hij in op het aantal vluchtelingen dat in de vijf Bevelandse gemeenten de afgelopen jaren is opgevangen. In 2018 waren dit er 147 en in 2019 74. “Voor de gemeente Kapelle geldt dat dit er zo rond de tien zijn. Het idee dat sommige mensen hebben, dat ze overspoeld worden door vluchtelingen, is dus niet waar. Vluchtelingen worden evenredig naar inwonersaantal verdeeld over de verschillende gemeentes.

Solidariteit

Wereldwijd zijn er miljoenen mensen op de vlucht. "Alleen al in Libanon wonen een miljoen vluchtelingen in kampen. Ook wonen er veel vluchtelingen in landen als Italië, Griekenland en Turkije. Er zou veel meer solidariteit tussen de landen moeten zijn om de vluchtelingenproblematiek te kunnen oplossen.”

Scepsis

Willem vindt dat de politiek vluchtelingen in een negatief daglicht plaatst. Ook onder sommige bezoekers van het sociaal café is er scepsis over het onderwerp: ‘Voor sommigen is het moeilijk te aanvaarden als een vluchteling de woning krijgt toegewezen waar zij zelf al jaren op wachten en dat ze ook nog geld krijgen om het in te richten’. Willem zegt hierover dat de huisvesting een kwestie is van gemeentelijke taakstelling en dat het geld dat statushouders krijgen een lening is en geen gift. “Volgens veel mensen moeten vluchtelingen zich aanpassen, maar het zou al veel schelen als je met elkaar in gesprek gaat.”

Vrijheid

De 20-jarige Dalya uit Irak is in 2012 in Goes komen wonen en vertelt graag haar verhaal. “Ik ben stagiaire Sociale Dienstverlening en probeer vluchtelingen te helpen door met hen te praten in het Nederlands, terwijl ik ook de Arabische taal beheers.” Haar ervaring is dat de denkwijze van vluchtelingen verandert als ze hier langer wonen. “Sommige dingen blijven hetzelfde als in het land van herkomst, zoals het eten en de huisinrichting", merkt Dalya, "maar qua denken worden vluchtelingen makkelijker, omdat je hier de vrijheid hebt om jezelf te zijn.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS


 Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief