Afbeelding
Foto: Shutterstock

Dromen van een zeewierboerderij in het Veerse Meer

Door: Eugene de Kok Algemeen

KAMPERLAND - Ze zijn niet de eerste, zelfs niet in de provincie, maar nog niemand heeft het in het Veerse Meer geprobeerd. Joost Adriaanse, Debbie Oosterling-Schoe en Lennart Oosterling zijn opgegroeid aan het meer en willen daar nog dit jaar hun droom verwezenlijken: een kleine zeewierboerderij.

Er loopt al een paar weken een crowdfundingsactie op www.gofundme.com voor Veersche Wier. Het drietal wil de boerderij in september drijvend hebben. Aan de noordkant van het Veerse Meer moet het donkere suikerwier straks aan twee lijnen van elk 150 meter groeien. “Als het goed is kunnen we het na een maand of vijf oogsten”, zegt Adriaanse. 

Passie

Met zijn vrienden is hij zich een paar jaar geleden gaan verdiepen in zeewier, uit interesse. Door in de praktijk veel kennis op te doen en veel te netwerken zijn de drie waar ze nu zijn. “We doen dit met drive en passie en hebben liefde voor de plek.” Het Veerse Meer is niet per se de makkelijkste locatie. “Het is anders dan de Oosterschelde. Er is niemand die weet hoe het moet. We weten dat er andere nutriënten in het water zitten en hebben te maken met meer licht. We verdiepen ons in de mogelijkheden.” 

Behapbaar

Het drietal begint klein. “We willen het behapbaar houden, maar op termijn wel body geven.” Het drietal is ook bezig om zeewierproducten te ontwikkelen. Adriaanse is ervan overtuigd dat het straks net zo gewoon is als andere groenten. “Je ziet het steeds meer op kaarten van restaurants. Het besef dat dit een prachtig lokaal product is, is er.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief