Jan-Kees de Meester geniet in elk seizoen van de Zak van Zuid-Beveland.
Jan-Kees de Meester geniet in elk seizoen van de Zak van Zuid-Beveland. Foto: Bennie Krajenbrink

‘We willen meer mensen bij onze zaak betrekken’

Door: Eugene de Kok Algemeen

HEINKENSZAND - Jan-Kees de Meester heeft veel mooie plekken op de wereld gezien, maar heeft zijn leven lang een zwak voor de Zak van Zuid-Beveland. Als voorzitter van stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland (BZZB) wil hij dat wat het gebied zo mooi maakt niet verloren gaat. “Dan moet je af en toe zaken durven benoemen.”

Jan-Kees de Meester is in de coronacrisis tot voorzitter benoemd van de stichting. Het maakt het er niet makkelijker op, maar hij heeft meer dan genoeg te doen. Als eigenaar van een communicatiebureau heeft hij een duidelijke taak. Sinds zijn aantreden is de BZZB actief op social media, is er een nieuwe website gekomen en staat er een mooi filmpje online over de Zak van Zuid-Beveland, zoals de leden en donateurs het gebied graag zien. “We hopen daarmee nieuwe mensen aan te spreken. Er zullen geen massa’s jongeren lid worden, maar we willen ons wel beter laten zien.”

Vlakker

De Meester voelde zich aangesproken door het werk van BZZB, al is hij inwoner van Hansweert. “Ik ben opgegroeid in Rilland, een jongen uit de polders. Rond Rilland zijn deze echter groter, rechter en vlakker, minder mooi als je het mij vraagt. In de Zak van Zuid-Beveland zie je bijna geen rechte lijnen. Het is zoals het was. Af en toe heb je het gevoel dat je door een geschiedenisboek loopt. Dat vind ik aantrekkelijk. Ik vind het ook avontuurlijk, want nog steeds heb ik momenten dat ik niet precies weet waar ik ben.” Een van zijn favoriete plekjes is de Sluishoek bij Nisse. “Daar is het in elk jaargetijde mooi. In de lente is dat zeker een explosie van geluiden, kleuren en geuren.”

Hardlooprondje

Zo lang hij zich kan herinneren is hij geboeid door natuur en erfgoed en al jaren wandelt, rent en fietst hij in de Zak. Tijdens een hardlooprondje vroeg hij zich af of er mensen waren die zich specifiek inzetten voor het behoud van dit unieke gebied. Na wat surfen op het internet stuitte hij op de BZZB. Hij vond dat hij ook wel wat bij kon dragen, belde secretaris Maatje van der Stel en zei dat hij wel wat wilde doen. “Er was meteen een klik”, zegt De Meester. “We willen graag meer mensen bij onze zaak betrekken.”

Onverschilligheid

Hij vindt het triest als karakteristieke elementen van de Zak, zoals een oude bakkeet of een drinkput, door onwetendheid of onverschilligheid verloren gaan, bijvoorbeeld omdat deze in de weg staan. “Soms staan we dan lijnrecht tegenover een boer, maar we werken ook veel samen. We zijn kritisch, maar constructief. Gelukkig zien boeren ook steeds vaker de waarde van het landschap.”

Hoogspanning

Belangrijke onderwerpen die spelen zijn de uitbreiding van Goes, de nieuwe hoogspanningsleiding door het landschap, de wens van North Sea Port om een soort central gate bij De Drie Klauwen te maken en kleine, maar net zo belangrijke zaken, zoals het behoud van meidoornhagen en bloemdijken. “Ik ben ervan overtuigd dat het belangrijk is dat we onze stem laten horen voor de Zak. De historische elementen die van de Zak de Zak maken staan niet alleen maar in de weg, maar hebben veel waarde.”

De nieuwe website is te vinden via www.bzzb.nl.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief