De wegwijzer is gerestaureerd en staat weer op zijn plek.
De wegwijzer is gerestaureerd en staat weer op zijn plek. Foto: Gemeente Goes

Historische wegwijzer terug op zijn plek in Kloetinge

Door: Britta Janssen Algemeen

KLOETINGE - De historische ANWB-wegwijzer is terug van weggeweest op het Geertesplein in Kloetinge.  

Op initiatief van inwoner Rob Strating is de paal grondig gerestaureerd en staat weer op zijn oorspronkelijk plek. Strating is groot liefhebber van auto’s en alles wat daarmee te maken heeft. Hij beschouwt de wegwijzer dan ook als cultureel erfgoed. 

Afgebroken

Om de wegwijzer in ere te herstellen zocht Strating contact met de Schildersvakopleiding Zuid-West in Goes. Daar is de paal in december naartoe gebracht. ‘Onderweg brak het ANWB-logo van de paal’, laat de gemeente Goes weten. Leerlingen van de afdeling metaal van het Goese Lyceum hebben daarom een aluminium ‘voet’ aan het logo gemaakt, waardoor het met een bout aan het bord kon worden bevestigd. 

Leerling-schilder Habtay Istefanes Bairu heeft de wegwijzer gerestaureerd. Hij kwam in 2015 vanuit Eritrea naar Nederland en liep afgelopen zomer stage bij schilderbedrijf Noom in Sint-Maartensdijk. Daarna ging hij naar de Schildersvakopleiding. ‘De wegwijzer was voor hem een mooi project om verschillende vaardigheden te leren. De wegwijzer is grondig schoon gemaakt, er zijn gaten in de paal gedicht en alles is in de originele kleuren blauw en wit terug gebracht.’

Dit type wegwijzer bestaat  sinds begin jaren ’50. ‘Oorspronkelijk stond de wegwijzer op de kruising van de Tervatenseweg en Bredeweg in Kloetinge. Na de verbreding van de Lewestraat verhuisde de paal naar de kruising van de Lewestraat met Marktveld en Geertesplein.’ Daar hebben Rob Strating en de Goese wethouder Cees Pille de wegwijzer woensdagmiddag teruggeplaatst.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief