Wethouder Kees Weststrate (l) en initiatiefnemer Dennis Boonman.
Wethouder Kees Weststrate (l) en initiatiefnemer Dennis Boonman. Foto: Britta Janssen

Huisvestingsplan voor 48 arbeidsmigranten bij Heinkenszand

Door: Britta Janssen Algemeen

HEINKENSZAND – Familie Boonman wil op haar land aan de Westerguitedijk 2 bij Heinkenszand voor 48 arbeidsmigranten huisvesting realiseren. De akkerbouwers zijn van plan om op 453 vierkante meter een acht meter hoog boerderijachtig complex met meerpersoonsappartementen te bouwen. De gemeente Borsele staat positief tegenover het plan, maar de vergunningen moeten nog verleend worden. “Als er geen bezwaren komen, hopen we volgend jaar te kunnen bouwen”, vertelt Dennis Boonman. “Begin 2023 kunnen de arbeidsmigranten er dan wonen.”

Dennis Boonman presenteerde de plannen woensdagmiddag met zijn vader Johan en wethouder Kees Weststrate van de gemeente Borsele. “Het is een fantastisch plan”, vindt Weststrate. “Het is humane huisvesting en past goed in het landschap.” Met de verkeersafwikkeling verwachten de wethouder en initiatiefnemers ook geen problemen. “Qua ligging zitten we ideaal bij de uitvalswegen, zoals de Sloeweg en A58”, schetst Johan Boonman.

Het idee is een boerderijachtige appartementengebouw van twee lagen neer te zetten. Hierin komen acht appartementen voor vier personen, twee voor vijf personen, drie tweepersoonsappartementen en gemeenschappelijke ruimte. “Het is de bedoeling dat ik er ga wonen als beheerder”, vertelt Dennis Boonman.

Familie Boonman verhuurt al een woning op haar akkerbouwperceel aan arbeidsmigranten en heeft zo al ervaring met deze huisvesting. “We zitten ver van buren, de eerste zit op zo’n vierhonderd meter, dus we verwachten geen overlast voor hen”, vertelt Johan Boonman. “We hebben ons plan zo’n maand geleden aan ongeveer vijftien mensen uit de buurt gepresenteerd. Eerst stonden sommigen ervan te kijken, maar op het eind van de avond kreeg ik zelfs adviezen. Ik kan me niet voorstellen dat er steekhoudende argumenten tegen het plan komen.”

Met de groeiende vraag naar huisvesting voor arbeidsmigranten werken vader en zoon al zo’n tweeënhalf jaar aan dit initiatief. “Veel boeren doen er dingen naast en met dit idee werken we aan onze toekomst”, aldus Johan Boonman. “We zitten in de luxe positie dat als we duizend bedden beschikbaar zouden hebben, die morgen verhuurd zouden zijn.” De verhuur zal bijvoorbeeld via uitzendbureaus lopen. Hoe lang de huurders aan de Westerguitedijk zullen verblijven, kunnen de initiatiefnemers nog niet zeggen. “We kijken ook naar goed werkgeverschap”, aldus Dennis Boonman, die een jaar geleden is afgestuurd in het internationaal hotelmanagement en deze kennis nu kan inzetten. “Het is altijd al mijn droom om een hotel te beginnen.”

Beeld van het ontwerp, zoals de familie Boonman het voor zich ziet.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief