Projectleider/werkvoorbereider Pim van Belzen (links) en uitvoerder Edwin Kriens.
Projectleider/werkvoorbereider Pim van Belzen (links) en uitvoerder Edwin Kriens. Foto: Erica van Strien

Bedrijfscultuur en variatie maken het in de bouw

Door: Erica van Strien Algemeen

‘s-HEER ARENDSKERKE - Bij Pim van Belzen, projectleider | werkvoorbereider bij Aannemingsbedrijf Fraanje in ‘s-Heer Arendskerke, zit de bouw letterlijk in de genen. Zijn opa en vader waren timmerman en zelf begon hij op zijn zeventiende als leerling-timmerman bij een klein bouwbedrijf in Vrouwenpolder. De wijze les van zijn vader ‘Als je vooruit wilt, moet je niet bij een klein bedrijf werken’ nam hij ter harte. Op zijn negentiende verjaardag trad hij in dienst bij Fraanje en dat is deze zomer 21 jaar geleden.

Grofweg onderscheidt het aannemingsbedrijf drie hoofdgroepen: Projectontwikkeling, Nieuwbouw en Verbouw. “In mijn werk kom ik de volle breedte van dit bedrijf tegen”, zegt Pim. “In de bouw zijn alle disciplines belangrijk. Want als er schakels onderbemand zijn, breekt de ketting. In alle hoofdgroepen zijn extra handen meer dan welkom. En juist in deze tijd zetten we er extra op in om de werkbelasting en het werkplezier van alle medewerkers in balans te houden.”

Mix en match

Voor Pim zijn de variatie in het werk en de cultuur in het bedrijf onmisbare schakels om nog dagelijks met plezier zijn werk te doen. “In ons vakgebied kunnen we echt overal ons brood verdienen. Maar als je veel jaren meeloopt en in verschillende functies werkt, snap je ook waarom je je hier zo thuis voelt. Onze beide directeuren zijn verschillende persoonlijkheden. Behalve de verschillen delen ze een belangrijke overeenkomst: ze zijn beiden heel toegankelijk en benaderbaar voor medewerkers, ongeacht rang of functie. Als iemand uitspreekt dat hij voorman wil worden of uitvoerder en zij zien daar potentie in, dan kan dat. Die aansturing zie je ook terug in ons bedrijf: we hebben een mix van veel verschillende mensen en iedereen respecteert elkaar. Wij waarderen enorm onze vrijheid en verantwoordelijkheid.”

Projectleider - werkvoorbereider

Pim vat zijn functie samen aan de hand van een praktijkvoorbeeld. “Feitelijk gaat het in mijn functie over klantcontact en werkvoorbereiding. Stel dat je thuis een bijkeuken of dakkapel wilt laten maken. Dan kom ik langs, bespreek de wensen, doe een opname, maak een prijs en bespreek die met de klant. Als het werk dan doorgaat, dan doe ik ook de hele inkoop, coördinatie en werkvoorbereiding van het werk. Zeker bij Verbouw en Onderhoud moet je wel bepaalde ervaring en inzicht hebben om dingen in te kunnen meten en ergens doorheen te kijken. In het offertestadium doen we bepaalde aannames. Als er bijvoorbeeld muren uit moeten bij een grote verbouwing, dan laten we op voorhand (vanwege de kosten) nog geen constructierapport maken. Toch ben ik op basis van mijn ervaring dan wel in staat een goede offerte te maken.”

Replica Catshuis

Trots is Pim op de replica van het Catshuis in Yerseke. “De opdrachtgever had al eerder bedrijfspanden laten verbouwen. Bij deze opdracht zei hij tegen de directeur ‘Als je zorgt dat Pim de projectleiding doet met ‘die en die’ jongens buiten, dan mag je het bouwen’. “Fantastisch. Zo’n project bouw je maar één keer.”

In de bouw 2.0

Het werken in de bouw is in de twee decennia voor Pim wel van kleur verschoten. “De mensen die nu van school komen zijn voorbereid en toegerust op toename van het administratieve werk. Belangrijk, omdat we nu - om verkeerde aannames te vermijden - meer vastleggen. De jongens die van het hbo komen zijn veel sterker in het op schrift zetten van zaken. En met computerprogramma’s zijn ze up to date. Maar ze hebben het manco dat ze nog te weinig kennis (en ervaring) hebben. Op onze afdeling hebben we een leuke mix van mbo-ers en hbo-ers, we versterken elkaar. Destijds koos ik uit pure interesse voor de bouw. Dat is nooit over gegaan. Tot op de dag van vandaag heb ik de gewoonte om in het weekend op de fiets of met de motor een rondje langs bouwplaatsen te rijden. Elke functie heeft z’n eigen charme. Als uitvoerder kon ik - als het even wat minder druk was - gewoon mee werken. Dat gaat niet meer als projectleider. Dat vond ik moeilijk om los te laten, want het blijft het mooiste wat er is… Bouwen!”

PASPOORT:

Naam: 
Pim van Belzen (39)

Woonplaats:

Kapelle

Burgerlijke staat:

Gehuwd

Opleiding:

Mbo bouwkunde

Hobby’s:

Motorrijden, fietsen, mijn vintage VW-bus, klussen, sporten

Pim van Belzen.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief