Franchiser Koen van Haastrecht (r) en allround medewerker Niek den Boer.
Franchiser Koen van Haastrecht (r) en allround medewerker Niek den Boer. Foto: Erica van Strien

“Bezorgen prima, maar wil je meer dan kun je hier ook meer”

Door: Erica van Strien Algemeen

GOES - Koen van Haastrecht (33) was een vroege leerling en had op zijn 17e zijn mbo SPW (Sociaal Pedagogisch Werk) diploma op zak. Na wat horeca- en cateringjaren opende hij in de zomer van 2020 als franchisenemer de vestiging van New York Pizza in Goes. “Mijn opleiding blijkt in de praktijk best handig met al die jonge mensen, je people skills onderhoud je wel in dit vak”, lacht hij.

Niek den Boer (20) studeert in Rotterdam. “In de pandemietijd was het behalve extra leuk om de deur uit te gaan ook fijn om met andere jonge mensen aan het werk te zijn. Ik ben begonnen als bezorger voor één dag in de week, maar eigenlijk vind ik alle werkzaamheden en de afwisseling echt leuk. Kassawerk, bestellingen bezorgen, assisteren in de keuken of in de drive thru staan, zelfs als ik maar voor een paar uurtjes wordt opgeroepen kom ik. En alle vakanties natuurlijk”, grijnst hij.

Niet helemaal voor niets ook, want Niek barst van de hobby’s. Eén ervan is motorrijden, een hobby die hij deelt met bedrijfsleidster Luca. “Toevallig zijn we vandaag allebei op de motor. Maar hobby’s kosten geld, dus ik verdien ook graag bij.”

Drive thru

Koen laat de keuken zien. “We hebben hier ‘s avonds heel veel kratten met deeg klaarstaan. We krijgen het deeg twee keer in de week geleverd en dan staat het nog drie dagen in de koeling voordat het voldoende gerezen is om het te kunnen verwerken. Alles is dus kakelvers. Onze drive thru is echt een succes. Corona heeft ons geen windeieren gelegd, want mensen mochten wel afhalen en thuis bezorgd krijgen. Wel vereiste het soms een planning van elastiek omdat het halve personeelsbestand in quarantaine thuis zat, maar dat hoort er ook bij. ‘s Avonds bemannen wij ook de drive thru. Het bezorgen, de drive thru en mensen hier ontvangen is evenredig verdeeld. Dat komt door onze strategische ligging. Mensen kunnen voordat ze naar huis gaan nog even hun bestelling ophalen. Ze rijden door de drive heen, hebben al betaald of rekenen dan af en rijden door naar huis.”

Brommerrijbewijs voor extra handen 

“Op dit moment zijn er 21 medewerkers maar dat zijn er echt veel te weinig”, zegt Koen. “Normaal gesproken hebben we van maandag tot en met donderdag 4 of 5 bezorgers nodig en op zaterdag 6 tot 8, maar die hebben we gewoon niet. We investeren echt in de werving en betalen voor onze bezorgers tegenwoordig graag hun brommerrijbewijs.”
Bij NYP zetten we in op gezelligheid voor iedereen. In grote drukte lopen we elkaar weleens voorbij, maar we maken ook veel plezier hier. En iedere laatste zaterdag van de maand borrelen we samen en dan wil het nog wel eens gebeuren dat we met elkaar de stad in duiken.”

Bezorggebied

De gemiddelde leeftijd van de medewerkers ligt op 20 jaar. Niek vult aan: “Bezorgers zijn vaak 16,17 jaar. Die hebben net hun scooterrijbewijs gehaald en vinden het gewoon tof om bestellingen te rijden. Behalve elektrische fietsen staan er twee benzinebrommers en een elektrische brommer. Het bezorgsysteem werkt op postcode en alle bezorgingen komen met een appje en route ook op de oren van de bezorgers terecht.”

Geen cash

Koen: “Safety first. We letten scherp op de veiligheid van onze bezorgers en willen ze niet aan het risico blootstellen dat ze beroofd worden voor een paar tientjes. Dat is de voornaamste reden dat we hier geen cash in huis hebben, er wordt uitsluitend gepind en van te voren afgerekend. Onze bezorgers hebben alleen de bestelling bij zich. En in de winterdag - als het heel donker is -blijven de fietsers hier en die helpen binnen met werkzaamheden mee. Dozen vouwen, afwassen, er is altijd wat te doen.”
Koen: We kijken naar de mensen die hier werken. Stel dat je bent aangenomen als bezorger en er is geen ritje, maar er staan wel zes mensen bij de kassa, dan kun je bestellingen aannemen. Zo is het Niek ook vergaan. “Als je zelf gemotiveerd bent voor meer variatie in werkzaamheden, dan kan dat. Wil je ook meer, dan kun je hier ook meer.”

PASPOORTEN:

Naam:
Niek den Boer (20)

Woonplaats:
Hansweert

Opleiding:
CIOS Outdoorspecialist, nu examenjaar Sign Specialist, Grafisch Lyceum Rotterdam.

Hobby’s:
Vrienden treffen, motorrijden, sporten

Naam :
Koen van Haastrecht (33)

Woonplaats:
Ellewoutsdijk

Burgerlijke Staat:
Gehuwd

Opleiding:
Mbo 3 Sociaal Pedagogisch Werk (SPW)

Koen van Haastrecht.
Niek den Boer.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief