V.l.n.r. Ass.bedrijfsleider Rob van Loon, chefkok Sander van Dalen en directeur Monica de Vast.
V.l.n.r. Ass.bedrijfsleider Rob van Loon, chefkok Sander van Dalen en directeur Monica de Vast. Foto: Erica van Strien

‘Werken op zo’n unieke locatie is geen job maar een lifestyle’

Door: Erica van Strien Algemeen

KORTGENE - Aan het Veerse Meer in Kortgene is de horeca van familiehaven Delta Marina gevestigd in het karaktervolle oude veerhuis waar vroeger de boten tussen Noord- en Zuid Beveland vertrokken. Rob van Loon (31) is met zijn team verantwoordelijk voor een gastvrij onthaal en verblijf in Restaurant ‘t Veeruus en chef-kok Sander van Dalen (45) staat met zijn keukenbrigade garant voor alle gerechten die - ook naast de kaart - huisgemaakt en ambachtelijk worden bereid. Zowel in de keuken als in de bediening wordt reikhalzend uitgekeken naar nieuwe collega’s. Voor alle seizoenen.

Rob van Loon heeft recreatieve horeca-ervaring in de omgeving opgedaan, maar was toe aan wat meer verantwoordelijkheden en die werden hem bij ‘t Veeruus geboden. Behalve de dagelijkse leiding over de bediening onderhoudt hij ook het contact met leveranciers, vertegenwoordigers en bespreekt hij alle wensen met gasten die een evenement, vergadering of feestelijke bijeenkomst willen boeken. “Ja, ook in het weekend en op vrije dagen”, lacht hij. “Dit is geen baan, dit is een lifestyle voor mij.”
Behalve dat Rob dat zelf weet, weten de dorpsbewoners en andere vaste gasten dat ook. “Als ik boodschappen doe krijg ik regelmatig de vraag of ik voor die avond nog een tafeltje vrij heb. En natuurlijk regel ik dat.”

Veel vaste gasten
Gevraagd naar zijn terugblik op het eerste jaar en wat er zo speciaal is aan het werk op deze locatie is, zegt hij gekscherend “Kijk eens om je heen.” Dan, serieus: “Onze gasten zijn relaxed, vriendelijk, hebben de tijd en genieten - net als wij - van het uitzicht, het persoonlijke element in de bediening. We hebben veel vaste gasten, zowel lokaal als in de haven. Als je een hele week werkt zie je gasten 3, 4, soms 5 keer. Ze kennen me bij naam, noteren die soms speciaal in een boekje.
Omgekeerd maken wij er ook werk van: als personeel hier een seizoen werkt kennen ze onze gasten, weten wat ze drinken, eten, wat ze het lekkerst vinden, waar ze graag zitten. We kunnen ze dus echt in de watten leggen en dat geeft enorme voldoening.”

Open keuken geeft vleugels
Chef-kok Sander van Dalen (45) kan het alleen maar onderschrijven. “Ook in de keuken ervaren we het rechtstreekse contact met de gasten als enorme stimulans om de lat hoog te blijven leggen en de gast steeds opnieuw te verrassen met maatwerk. Ja, ook als ze hier zes weken voor anker liggen. We werken in een open keuken en de kassa is naast onze uitgiftebalie. Het is heel dankbaar om rechtstreeks van de gasten een compliment in ontvangst te nemen. Bovendien proeven wij in de keuken ook de sfeer in het restaurant en ‘beleven’ het geheel echt mee. Dat geeft inspiratie en vleugels.”
Sander bedenkt zelf de menu’s. “En daarna buigen we ons er met zijn allen over om te kijken of er nog tips zijn. Als gasten iets speciaals vragen, bestellen we het en bieden het naast de kaart aan. Alles is huisgemaakt, soepen, sauzen, echt alles. En buiten de kaart kunnen gasten wekelijks uit variaties kiezen onder de noemer ‘Gerecht van de chef’. De samenwerking met de bediening helpt zo extra mee. Als zich eens een probleem voordoet, lossen we dat direct op voor de gast. En als het nodig is praten we in alle rust nog eens verder of we het in de toekomst kunnen voorkomen.”

Werkplezier met stip op 1
Het is een forse uitdaging om met weinig personeel toch te zorgen dat de gasten niets tekort komen. Directeur Monica de Vast onderstreept nog eens hoezeer ze met elkaar investeren in een écht leuke, aantrekkelijke job. ‘Wat we hier bieden is uniek. De locatie, de voorzieningen, de gastgerichtheid en het persoonlijke karakter. Maar het draait om mensen. Als seizoens-bedrijf zijn er dagen dat het explodeert en dagen dat er veel minder te doen is.” Rob valt haar bij: “In mijn garderobe variëren de maten tussen XXL en L. Tussen de winter en de zomer zit 20 kilo gewicht door de meters die we maken. Maar we zetten in om het zo op te tuigen dat ons personeel niet te ver in het rood gaat en we hen een fijne plek om te werken bieden.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief