Werkvoorbereider Dave Noteboom (links) in overleg met Jonathan Weststrate.
Werkvoorbereider Dave Noteboom (links) in overleg met Jonathan Weststrate. Foto: Erica van Strien

Variatie, vakmanschap en improvisatietalent

Door: Erica van Strien Algemeen

WOLPHAARTSDIJK - ‘Werkstukken’ noemt constructiebankwerker Dave Noteboom (24) zijn onderhanden werk. Nog niet zo vreemd, want een nadere beschouwing leert dat het in zijn vakgebied echt draait om variatie, vakmanschap en improvisatietalent. “We maken geen producten in serie, alles is maatwerk, afgestemd op de vraag van de klant.”

Dave werkt al tien jaar bij MJ de Jong Techniek. Lang konden eigenaar Martjan de Jong en hij het werk samen aan, maar de laatste jaren is het team uitgebreid, onder andere met monteur/constructiebankwerker Jonathan Weststrate (18). “Hij richt zich vooral op de reparatie. Maar bij het staalwerk komen we echt handen tekort.” Dave is tegenwoordig ook werkvoorbereider, vraagbaak en als vanouds het vertrouwde aanspreekpunt voor klanten. “Niets mooiers dan bijzondere oplossingen of constructies voor een klant bedenken, aanbieden, maken en monteren” zegt hij. “We zijn gespecialiseerd in maatwerk voor het midden- en kleinbedrijf en particulieren.
Jonathan valt hem bij: “Ons werk gaat altijd over een uitdaging of iets wat speciaal bedacht moet worden. Dat niet zo te koop is, geen standaard product. We bedenken oplossingen voor machines waar geen onderdelen meer voor te krijgen zijn of we maken van verschillende machines één nieuwe toepassing.” Als voorbeeld noemt Dave de ‘druppel bevloeiing-frees’. “We hebben een zogeheten volle veldfrees (voor de akkerbouw) omgebouwd. Bij een biologische akkerbouwer moesten er driptapes (druppelslangen, een irrigatiemethode waarbij water bij de planten wordt gedruppeld door een stelsel van leidingen, redactie) gelegd worden. Frees, trekker en driptapes, het moet allemaal bij elkaar komen. We hebben een aanpassing aan de frees gemaakt om de tape te kunnen leggen en de bevestiging voor de trekker gemaakt. Dan heb je drie, vier dingen en maakt het tot één nieuwe toepassing.” En lig je dan in het gras te kijken of het ook werkt? “Ja”, lacht Dave. “De eerste keer zijn we dat zeker even gaan bekijken. Dan heb je je voldoening als je ziet dat de gewassen goed groeien.”

Vertalen in vakmanschap
Dave heeft het inzicht en de ervaring van huis uit in de genen. Zijn ouders hebben een akkerbouwbedrijf en zodra hij maar kon lassen mocht Dave dat ook van zijn vader. “Door het doen, leer je. Heel lang hebben wij hier een gepensioneerde man gehad om te helpen en daar heb ik ook veel van geleerd. Je wilt alles zelf weten en zelf kunnen. Het is ook uitvinden in het werk. Luisteren naar de klant en vertalen in vakmanschap, daar draait het om.”
Het werk is afwisselend, de klanten ook, we hebben regelmatig aanloop van mensen. Dat moet je liggen, want geen dag is hetzelfde. Als er iemand binnen stapt met een acute vraag, dan laat ik alles uit mijn handen vallen en gaan we aan de slag. Dan sta ik voor het ijzerrek en denk ‘wat zal ik gebruiken’. En dan pak je wat spullen, last het aan elkaar en dan heb je je werkstuk. Mooier wordt het niet.”

Nieuwe collega’s
“Wie dit vak verstaat kan overal terecht, maar de ruimte, zelfstandigheid en variatie die we hier bieden maakt het bijzonder. We zijn een hecht team, betrokken op elkaar, ook in het werk. Nieuwe collega’s moeten wel van afwisseling houden en dat aankunnen en vooral leuk vinden. En natuurlijk sparren we ook samen over oplossingen voor klanten.”

Cakeblik

Dave heeft als examenwerkstuk een transportoplossing om een betonbekisting voor windmolens veilig te vervoeren ontworpen. “Na het uitharden van het beton kan die bekisting weggehaald worden en veilig vervoerd worden naar de volgende molen. Het werkt zeg maar net als een cakeblik”, lacht Dave. Hij is eraan gewend dat veel mensen niet precies weten wat zijn vak inhoudt. “Door de wijze van het loshalen van de bekisting waren er extra risico’s. Dus we hebben een oplossing bedacht om veilig te vervoeren en ermee te kunnen werken. Wij bouwen hem in delen, dan gaat het naar de spuiter voor het conserveren, daar zetten we het in elkaar en dan gaat het eindproduct op transport en is gebruiksklaar.”

Naam: 
Jonathan Weststrate

Woonplaats:

Oud-Sabbinge

Burgerlijke staat: 
Thuiswonend

Opleiding:

Monteur / constructiebankwerker niveau 2

Hobby: 
Vrijwillige brandweer

Naam: 
Dave Noteboom (24)

Woonplaats:

Wolphaartsdijk

Burgerlijke staat:

Samenwonend

Opleiding:

Mbo werktuigbouwkunde niveau 4

Hobby:

Op de racefiets

CONSTRUCTIEBANKWERKER | MONTEURBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief