Ellen Rotte verdeelt haar aandacht over de 77-jarige tweeling Riny (l) en Jenny Klupper.
Ellen Rotte verdeelt haar aandacht over de 77-jarige tweeling Riny (l) en Jenny Klupper. Foto: Erica van Strien

Ellen Rotte: ‘Je kunt in dit beroep elke dag leren’

Door: Erica van Strien Algemeen

GOES - In het pand van zorglocatie Zuidwester aan de Rommerswalestraat 1 in Goes gonst het van de activiteiten. Geen wonder, want behalve de disciplines Wonen en Zorg staan de deuren van het restaurant en atelier De Hippe Zeeuw (ook dagbestedingsprojecten) op de begane grond uitnodigend open. Ellen Rotte (31) is medewerker dagbesteding en werkt bij twee verschillende groepen op de eerste verdieping.

“Tijdens mijn opleiding liep ik hier stage en dat was de leukste stage die ik ooit heb mogen doen. Met wat zijwegen ben ik uiteindelijk weer hier terecht gekomen”, zegt ze lachend. Die ‘zijwegen’ blijken nogal een understatement. Na de opleiding Verzorgende IG belandde Ellen in de thuis- en ouderenzorg. Toch wilde ze haar knowhow verbreden en begon aan de opleiding MMZ (Medewerker Maatschappelijke Zorg). “In deze studie ligt de focus meer op het maatschappelijke deel, bij IG juist meer op verpleegtechnische handelingen, het verzorgen. Tegenwoordig wordt de studie gecombineerd aangeboden.” Door persoonlijke omstandigheden werd het tijd voor een time-out. “Een van mijn vriendinnen woonde en werkte destijds in Spanje en nodigde me uit te solliciteren. Zonder verwachtingen deed ik dat en binnen een maand zat ik in het vliegtuig.

Het avontuur duurde een half jaar en ze boden mij verlenging aan, maar het bureauwerk op een salarisadministratie paste me niet. Ik miste de mensen, privé raakten mijn vriendinnen zwanger, gingen trouwen. Ik wilde mijn eigen leven in Nederland opbouwen en besloot net zo plotseling als ik erheen gegaan was om ook weer terug te vliegen.”

Teamwerk

Binnen twee weken had Ellen een baan in de bijzondere zorg (psychiatrie) bij Ter Weel. “Daar heb ik zeven jaar met heel veel plezier gewerkt, maar fysieke klachten gooiden roet in het eten. Een eerdere peesontsteking in mijn pols kwam weer terug. De revalidatiearts adviseerde me (omdat ik geen operatie wilde) om in gesprek te gaan over de toekomst. Maar weer achter een computer en een bureau komen wilde ik niet. Ik nam een tussenstap door mijn vaste contract te verruilen voor een flex-contract, zodat ik zelf mijn diensten kon invullen en rekening houden met fysiek mindere periodes. Dat gaf veel geestelijke vrijheid. Ik heb met die stap ook mijn functie opgegeven (EVV Eerst Verantwoordelijke Verzorging) en ik ging weg van de afdeling. Dat laatste vond ik verre van leuk, want ik had het erg naar mijn zin, maar ik zocht naar de vorm om dit werk toch te kunnen blijven doen.
Bij dezelfde werkgever kwam ik terecht bij de afdeling Welzijn: met cliënten een uitstapje maken, een rondje wandelen, met de bus weg, naar de bioscoop. Fijn werk, beter fysiek vol te houden, maar ik miste opnieuw het teamwerk. Toen ik ging samenwonen en de situatie financieel ook stabiel was, durfde ik een sprong te wagen. Bij Zuidwester kreeg ik mijn gedroomde combi-contract van Wonen en Dagbesteding. Helaas waren er onvoorziene omstandigheden tijdens de inwerkperiode. Thuis besprak ik wat nu te doen. Mijn partner zei ‘Het wordt tijd dat je gewoon gaat genieten van je werk. Ga nou alleen voor de dagbesteding, dat zijn minder uren en het kan allemaal ook financieel.’ En daar heb ik nog geen uur spijt van gehad.”

Thuiskomen

“Je kunt in dit beroep elke dag leren. Letterlijk en figuurlijk. We krijgen echt de ruimte en veel aanbod om doelgroepgerichte cursussen te volgen. Denk aan een cursus eet- en slikproblematiek of prikkelverwerking. Ellen werd de eerste keer ‘second best’ bij haar sollicitatie. Tot er een nieuwe vacature kwam en Stella (haar leidinggevende) erop aandrong om Ellen nogmaals te spreken. Later heeft ze gehoord waar het team haar op gekozen heeft. “Ze zeiden ‘Je bent het geworden omdat je ging stralen toen je begon over je stageperiode bij Zuidwester. Je glunderde helemaal. Daarmee heb je je onderscheiden.’ “En dat klopt ook, ik geniet elk moment van dit beroep en zou niet anders meer willen. Het was een verrassende reis, maar ik ben thuisgekomen. Ik zit zo op mijn plek. De cliënten zijn heel leuk, het is afwisselend en het werk past bij wie ik ben.”

PASPOORT

NAAM: 
Ellen Rotte (31)

WOONPLAATS: 
Goes

BURGERLIJKE STAAT: 
Samenwonend

OPLEIDING: 
Verzorgende IG

HOBBY’S:
Franse buldog Chef en wandelen

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief