Melissa Klop (l) en Gerrit Braal (r) met 3 van hun collega's: Wendy, Ineke en Colin.
Melissa Klop (l) en Gerrit Braal (r) met 3 van hun collega's: Wendy, Ineke en Colin. Foto: Erica van Strien

‘Elke opdracht is uniek in onze branche’

Door: Erica van Strien Algemeen

‘s-HEER HENDRIKSKINDEREN - Gerrit Braal (43) heeft zich het ambacht van meubelstoffeerder bij Stoffeerderij Brouwer in ruim 18 jaar volledig in de praktijk eigen gemaakt. Melissa Klop (23) studeerde in 2019 af aan het Hout- en meubileringscollege in Rotterdam als interieuradviseur. Ze maakte kennis met het beroep als keuzevak tijdens haar studie.

Bij haar eerste werkgever ontdekt Melissa dat alleen advieswerk haar onvoldoende uitdaging geeft. In september 2021 kan ze - dankzij een tip uit het netwerk van haar vriend - een paar dagen meelopen in de praktijk van de stoffeerderij. Eenmaal aangenomen pakt ze alles aan. Ze is de vliegende keep van het team, neemt de telefoon aan, ondersteunt de administratie en wordt wegwijs gemaakt in het meubelstofferingsambacht. “In deze baan komt alles samen voor mij: het klantcontact, advies in de showroom, telefonie én met mijn handen bezig zijn. We hebben hier een fijn team en ik was al snel helemaal ingeburgerd.”

Gerrit is in 2004 voor de liefde naar Zeeland verhuisd. Voordien werkte hij in Rhenen als leerling meubelstoffeerder. “Ik solliciteerde hier, maar toen hadden ze net iemand aangenomen.” Toch lukte het alsnog later dat jaar. “Ik ben nog steeds de enige hier die de opleiding voor meubelstoffeerder door praktijkervaring heeft gekregen.” Gerrit stoffeert veel voor scheepsinterieurbouwers. Hij voorziet de crewruimtes van gemiddeld 50 zit- en rugkussens en plafondpanelen van stoffering. “Het zijn grote projecten en het is mooi, specialistisch werk. Niet aan alle onderdelen kun je met meerdere handen werken. Als je 150 plafondplaten bekleedt, dan springen de geringste verschillen direct in het oog.” Alle medewerkers hebben zo hun specialisatie in de loop der jaren ontwikkeld. Gerrit somt wat voorbeelden op: “Colin doet autostoelen, buddysits. Lex beheerst het allebei, het naaiwerk en het stofferen. Hij is de leermeester, werkt de starters ook verder in. Wendy is allround naaister en leidt het atelier boven. Ze doet de voorbereiding voor jachtinterieurs, maar ook van het werk dat hier beneden staat. In de wijde omtrek kent iedereen ons van de rijtuigen, maar daar doen we er tegenwoordig maar enkele per jaar van. Mijnheer Brouwer Sr. (de oprichter) neemt die voor zijn rekening. De directie werkt wel op alle andere fronten mee in het familiebedrijf.”

Geen dag hetzelfde

Geen dag is hetzelfde. Gerrit: “Mijn dag kan beginnen met het stofferen van een plafondpaneel, maar dan moet er een veulen naar de wei gebracht worden of 50 pakjes hooi gelost worden. En daarna ga ik naar de jachthaven om werk af te maken. Maar dat is nou precies wat dit werk zo leuk maakt: die afwisseling.”
Het werk bij de stoffeerderij heeft Melissa’s blik op de branche wel verruimd. “Als je in een woonwinkel loopt denk je ‘leuke bank, leuke stoel’ maar hier zie je dat het meubel in lagen is opgebouwd en er een hele constructie in zit. Als we een offerte maken halen we de bestaande stof eraf, kijken we hoe het schuim eruit ziet en of de singelbanden nog goed zijn. Als je de stof weghaalt zie je alle techniek van het ambacht. Er zit veel meer achter een meubel dan alleen de uitstraling. En het verschil in aanschafprijs zien wij aan de binnenkant terug.”
Ook de klanten geven kleur aan de dagen. “Er komen hier mensen die een emotionele band hebben met een meubelstuk, maar ook mensen die merkmeubels hebben en voor hergebruik gaan, van duurzaamheid houden en het jammer vinden om goede spullen weg te gooien.”

Bijzondere herinnering

Over zijn leukste of meest bijzondere opdracht hoeft Gerrit niet na te denken. “Een bankontwerp voor Slot Oostende in Goes”, zegt hij gelijk. “Ik schetste wat op een blaadje en liet dat zien aan de opdrachtgeefster. Ze reageerde met ‘Ja, doe het maar zo’. Toen we die bank gingen afleveren vroeg ik haar ‘Vond je het nou niet gevaarlijk, om vanaf zo’n klein papiertje toch een behoorlijke investering te doen? ‘Nee’ zei ze, ‘want dat vertrouwen heb ik gewoon in jou’. Mooi hé? Dan sta je toch anders te werken.” Melissa is blij met haar baan. “De variatie doet het ‘m. Het enige dat hier vaststaat op een werkdag zijn de pauzes”, lacht ze.

PASPOORTEN:

Naam: Melissa Klop
Woonplaats:
Kruiningen

Burgerlijke staat:
Samenwonend

Opleiding:
Interieuradviseur HMC, mbo-4

Hobby’s:
Koken, wandelen, fotograferen 

Naam: Gerrit Braal
Woonplaats: Biezelinge

Burgerlijke staat: 
Co-ouder en vader van vier kinderen

Opleiding: LBO Schilderen
Hobby’s: kunstschilder (olieverf), meubels ontwerpen en maken

Gerrit Braal
Melissa Klop


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief