Francis Desmedt in zijn bakkerij in Kortgene.
Francis Desmedt in zijn bakkerij in Kortgene.

Bakkers in zwaar weer: ‘Pittigste periode ooit’

Door: Britta Janssen Algemeen

KORTGENE - Corina en Francis Desmedt, eigenaren van de gelijknamige bakkerij in Kortgene, werken al vele jaren in de bakkerswereld en hebben al vaker mooie en mindere tijden meegemaakt. “Maar deze periode vind ik toch wel de pittigste ooit”, zegt Corina Desmedt over de torenhoge energie- en grondstofprijzen en inflatie.

“We moesten dit voorjaar een nieuwe oven aanschaffen, omdat de vorige verouderd was. Dat is een grote investering. Een elektrische was te duur voor ons. Je hebt tien, vijftien jaar nodig om dat geld terug te verdienen en mijn man is bijna zestig, dus dat lukt niet meer. Daarna kwamen de toestanden en begonnen de kosten op te lopen. Daarvan hebben we wel wakker gelegen, en nog steeds.”

Ambachtelijke bakkerij Desmedt maakt haar broden en banket zelf en het ondernemerspaar ziet de inkoopprijzen stijgen. “Ons bloem kopen we bij een handelaar in Kwadendamme en die prijzen vallen nog mee, maar bijvoorbeeld de zadenmix, boter en slagroom worden allemaal duurder. En onderhoudskosten, als we bijvoorbeeld een monteur nodig hebben, worden ook al jaren steeds hoger.” Door dit alles bij elkaar moest het paar de prijzen in haar winkel ook verhogen. “Dat wil je niet, maar anders overleef je niet. De meeste klanten hebben er gelukkig wel begrip voor.”

Ondanks de zorgen probeert het paar, dat haar bakkerij in 2006 opende, positief te blijven. “Stilzitten kan niet, we moeten door. In april loopt ons energiecontract af en we hopen dat de prijzen dan weer dalen.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief