Jojanneke Quist-Littel in gesprek met collega Lennard de Boer.
Jojanneke Quist-Littel in gesprek met collega Lennard de Boer. Foto: Erica van Strien

Op de werkvloer bij verkoopmedewerker tuinplanten: Mooie mix van groene kennis, advies en service

Door: Erica van Strien Algemeen

GRIJPSKERKE - Zij-instromer Jojanneke Quist-Littel (45) regelt bij Groencentrum Zeelandplant in Grijpskerke de telefonische en online verkoop. Haar collega Lennard de Boer (21) deed na de hoveniersopleiding een studie Tuinarchitectuur en voorziet samen met collega Bart klanten in de winkel en kwekerij van advies.

Jojanneke is met haar hbo-opleiding Bank- en Verzekeringswezen een echte zij-instromer. “De bank waar ik voor werkte is niet meer in Zeeland te vinden. Ik begon daar met driehonderd collega’s en dat liep heel hard terug. Op een gegeven moment heb ik zelf het besluit genomen om terug te keren naar mijn eerste liefde en dat is het tuincentrum. Tijdens mijn middelbare schooltijd in Woerden werkte ik op de vrijdagavonden en zaterdagen bij een tuincentrum en daar genoot ik van. Maar dan ga je studeren en wordt het tuinieren meer een hobby. Ik ben op mijn 28ste naar Zeeland verhuisd. Mijn man - een ‘Thoolse Zeeuw’ - en ik wilden weg uit de drukke Randstad en buitenaf wonen met een grote tuin.”

Jojanneke werkt nu vier jaar bij Zeelandplant en werd aangenomen om - samen met een ontwerpbureau - een nieuwe website met webshop te bouwen. “Begin 2020 is onze nieuwe website live gegaan met een eerste groepje planten erop. En toen kwam corona….We wilden eigenlijk een beetje low profile starten, maar dat is dus niet helemaal gelukt”, lacht ze. “De online verkoop explodeerde.”

Passie voor planten

Voor Lennard is het groencentrum een heel bewuste keuze. “Na het behalen van het diploma hovenier ging ik de praktijk in. Omdat ik al in het wereldje zit viel me de vacature bij Zeelandplant op. Ik wilde graag meer klantcontact en adviseren, dat trok me over de streep. Als hovenier maak je zelf een ontwerp en dat voer je ook uit, maar het klantcontact was me te beperkt. Nu zie ik dat mensen tevreden zijn, of met een volle winkelwagen na een goed advies vertrekken. Of ze sturen een foto dat ze echt een mooie border hebben gekregen. Dat geeft enorm veel voldoening. De combinatie van het vak en het buiten zijn is voor mij de charme van het beroep.”

Lennard en Jojanneke werken met collega’s die allemaal passie hebben voor planten en investeren in de klantrelatie. “Of het nu gaat om advies, verkoop of service. We bieden onze klanten een mooie mix. Samen vormen we een hecht team. We starten de werkdag gezamenlijk met koffie en spreken elkaar dus regelmatig.”

Eigen bezorgservice

Jojanneke: “We leveren lokaal, in onze eigen regio zuidwest-Nederland, omdat we leergeld betaalden met landelijke levering via een pakketservice in de coronaperiode. Ga maar na, als planten net water hebben gehad, zijn ze loeizwaar. Stop ze dan maar in een kartonnen doos, dat is een kansloos project. Dat hebben we gauw losgelaten.”
Ze leveren ook aan de professionele tak: hoveniers, vakantieparken, gemeenten, campings. “Het ene park levert een lijstje aan, het andere heeft een hovenier in dienst die het hier afneemt en soms wordt ons gevraagd mee te denken in oplossingen. Begin van de week rijden onze chauffeurs naar onze kwekers om wat we ingekocht hebben op te halen, en in de loop van de week bezorgen ze dat door heel zuidwest-Nederland.”

Afgeladen camper

“Klanten komen hier echt voor een goed en persoonlijk advies”, vervolgt Jojanneke. “Dan zien ze een bepaalde boom op de website en komen hier om aan Lennard te vragen “kan die boom nou echt wel op die plek in mijn tuin, wordt ie niet te groot?” Het is een mooi, maar uitgebreid vakgebied. Hier hebben we kennis van de Zeeuwse omstandigheden die enorme invloed kunnen hebben op het aanslaan van beplanting. Veel mensen die hier een tweede huis hebben, Belgen en Duitsers, behoren dan ook tot onze vaste klanten.”

Uit de recensies en de terugkerende klanten maken Jojanneke en Lennard op dat ze de mentaliteit en service bij hun bedrijf buitengewoon vinden. “Duitsers keren ook vaak terug”, vertelt Jojanneke. “De planten zijn over de grens ook veel duurder. Op weg naar huis rijden ze hun camper nog even voor en laden die af met planten en - zelfs - bomen!”

PASPOORTEN:

Naam:
Lennard de Boer

Woonplaats: Grijpskerke

Burg.Staat: Thuiswonend

Opleiding:
Mbo Hoveniersopleiding en hbo Tuinarchitectuur

Hobby’s:
Tuinieren en voetballen

Naam:
Jojanneke Quist-Littel

Woonplaats: Aagtekerke

Burg.Staat: Gehuwd, moeder van Sara (14) en Marijn (12)

Opleiding: Hbo Bank- en verzekeringswezen

Hobby’s: Tuinieren, lezen, wandelen, sporten

Jojanneke Quist-Littel
Lennard de Boer


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief