Wilma Zwetsloot in haar praktijk Hart voor Jou in Goes.
Wilma Zwetsloot in haar praktijk Hart voor Jou in Goes. Foto: Erica van Strien

Psycholoog Wilma Zwetsloot: ‘Je wordt geraakt, omdat er iets te raken valt’

Door: Erica van Strien Algemeen

GOES – Bij veel beroepen hebben mensen ongeveer een voorstelling van de persoon die het beroep een gezicht geeft. Die vlieger gaat niet op voor Wilma Zwetsloot (54) van Psychologenpraktijk Hart voor Jou in Goes. Alleen al met haar keuze voor de foto bij dit werkvloerinterview onderstreept ze geen doorsnee psycholoog te zijn. Tijd om de spot te zetten op haar persoon, passie en drijfveren.

Wilma valt met de deur in huis. “Het gaat over de méns achter het beroep. Dat vind ik zo leuk aan deze rubriek. Ik ben in 2010 voor mezelf begonnen, omdat ik me niet langer kon vinden in de reguliere hulpverlening van labels en protocollen. Ik wil met iemand terug naar de oorzaak, van daaruit echt helpen en niet alleen symptoombestrijdend bezig zijn. Doordat ik als mens ook aan mezelf heb mogen werken praat ik vanuit mijn gevoel. Anderen voelen dat en dat maakt dat we snel naar de kern kunnen, dan wordt het geen hoofddingetje.”

Eigen wijsheid

De beroepskeuze van Wilma lijkt al vroeg bepaald. “Als klein meisje zat ik altijd naar mensen te kijken en als ze verdrietig waren, dan stuurde ik een kusje of een kruisje (ik ben katholiek opgevoed). Nu doe ik als volwassene precies hetzelfde, maar dan in mijn werk. Ik heb ervoor moeten studeren, maar ik doe uiteindelijk wat ik ten diepste voel om te moeten doen: mijn eigen hart en mijn eigen wijsheid volgen. We leven in een maatschappij waarin we alles met ons hoofd wegzetten, maar er is veel meer tussen hemel en aarde. Ik ben geen zwever, want anders zou ik niet de hele dag bezig kunnen zijn met mensen en ze kunnen helpen met hun emotie.”

Werkwijze

“Er komen hier ook mensen die een voorgeschiedenis hebben met psychiatrie, labels en etiketten. Die mensen zeggen ‘Wilma, ik verrek van de pijn. En iedereen praat met mij, maar niemand helpt me met mijn pijn. Wil je me alsjeblieft helpen?’ Dat wil ik. En dan niet alleen met het trauma, maar vanuit de basis. Want alleen dan kan het patroon wegvallen en opgeruimd worden. Mijn werk is te luisteren en vooral ook te voelen. Ik noem mezelf niet hoog-sensitief, omdat het dan een etiket plakt. Als mensen hier komen en zeggen ‘Ik ben wel hoog-sensitief’ dan zeg ik ‘ja, maar je hebt ook een hoop shit meegemaakt. En je wordt nu geraakt, omdat er iets te raken vált. Dus als je wilt kunnen we er wat mee gaan doen en dan word je wat minder geraakt en komt er rust. Het komt dus niet alleen omdat je hoog-sensitief bent.”

Professioneel opruimer 

“Eigenlijk ben ik iemand die mensen helpt op te ruimen, schoon te maken. In de intake staan we stil bij situaties die impact hebben gehad en waar nog veel onverwerkte emotie zit. In de sessie daarop help ik mensen die emoties te voelen waardoor ze die ook kunnen loslaten. Weggestopte emoties, daar heb je op een gegeven moment een dagtaak aan. Dat maakt dat hart en hoofd niet meer samenwerken en je een muurtje om je heen maakt. Vaak wéten we het wel, maar wat ik hier doe is dat we het ook gaan vóelen.”

Keihard ingrijpen

“In mijn aanpak richt ik me op de pure emotie, niet naar wat mensen er in hun hoofd van hebben gemaakt. Het kan voorkomen dat ik hier mensen van in de negentig krijg die hun verdriet als klein meisje of jongetje hun hele leven ‘levend’ hebben gehouden. Die mensen zijn gaan zorgen. Want zorgen voor een ander is ook een manier om niet voor jezelf te hoeven zorgen. Uiteindelijk help ik mensen in hun tweede of derde sessie echt op te ruimen en dan is het ook klaar.”

Dan - schaterlachend - : “Laatst ontving ik hier een echtpaar van wie de man na de sessie zei: ‘Als ik jou zou moeten omschrijven dan zeg ik ‘Wilma heeft een hele liefdevolle manier om keihard in te grijpen’. En dat is een waanzinnig compliment!”

Rectificatie: In de papieren Bode van deze week staat op de voorpagina abusievelijk dat Wilma psychiater is. Dat moet psycholoog zijn.

PASPOORT:

Naam:
Wilma Zwetsloot

Leeftijd:
54 jaar

Woonplaats:
Goes

Burg. Staat:
Samenwonend met Rien (56) en moeder van Noa (19) en Yasmin (16)

Opleiding:
Psycholoog,
Rijksuniversiteit Leiden
en Hbo Verpleegkunde

Hobby’s:
Gedichten schrijven,
dansen, zingen,
wandelen in de natuur
met mijn hond Bootsy

Wilma Zwetsloot.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief